Hogyan válasszon tanácsadót?

2018.06.09

Tanácsadót találni nagyon nehéz feladat. Egyik legfontosabb felmerülő kérdés, hogy a tanácsadók miként dolgoznak együtt ügyfeleikkel, milyen változást hoznak magukkal és hogyan helyezkednek el a szervezet életében. 

Ezzel kapcsolatosan hagyományosan a két szélsőséges megközelítés: 

1. A tanácsadók magukra vállalnak minden felelősséget, kezdeményezést és egyúttal elhagyják az ügyfelet a folyamatból.

2. A tanácsadó minden felelősséget az ügyfél kezében hagy, egyszerűen beleegyezve mindenbe, amit az ügyfél akar, tudva, hogy se tapasztalata, se szakértelme nincs az adott projekthez. 


Annak érdekében, hogy a tanácsadó és az ügyfél kapcsolata valóban virágozhasson, együttműködésre és nyílt kommunikációra épülő kapcsolatra van szükség. 

Ahhoz, hogy ez a jövőbeli tanácsadási projekt esetében is megtörténjen, érdemes a következő pontokat átolvasnia, hogy pontosabban meg tudja határozni, melyik tanácsadó cég lehet a legmegfelelőbb partnere és hogyan hozhatja ki a maximumot ebből a kapcsolatból. 


1. Tegye fel a megfelelő kérdéseket, mielőtt kiválasztaná a tanácsadót

Mielőtt eldönti, hogy kivel dolgozzon, szakítson időt a leendő tanácsadókkal való találkozásra. Tegyen fel kérdéseket arra vonatkozóan miként működnének együtt Önnel és csapatával a projekten. Kérdezze meg őket, korábban hogyan dolgoztak együtt más ügyfelekkel hasonló projekteken. Tudja meg: 

Milyen folyamataik vannak?

- Hogyan kommunikálnak ügyfeleikkel és milyen gyakran? 

 

A kezdeti "ismerkedős" szakaszban a következő dolgokat figyelheti meg: 

- A tanácsadók a kezdetektől fogva nyitottak az együttműködésre. Örömmel konzultálnak és finomítják a szolgáltatási javaslataikat. Rugalmasak abban, hogy megközelítésüket úgy alakítsák ki, hogy az megfeleljen Önnek és csapatának.

- A javaslatuk rávilágít a jelenlegi helyzet rövid ismertetésre és a célokra egyaránt. 

Ha ezeket tapasztalja, akkor ez azt jelzi, hogy megpróbálják megérteni a vállalkozását és azt, mit akar elérni. A javasolt megközelítésnek mélyreható megértésen kell alapulnia, amire bizony szüksége van az együttműködés során és lehetséges viták felmerülése esetén. 


  2. Legyen elérhető a projekt során

Ha kiválasztotta a megfelelő tanácsadót, akkor ideje elkezdeni a közös munkát. Ez történhet workshopok/találkozók formájában, telefonon vagy e-mailben esetleg egyéb kommunikációs csatornákon keresztül. Annak érdekében, hogy a tanácsadók rendelkezzenek minden szükséges információval és fenntartsák a projekt lendületét, fontos, hogy ügyfélként:

  1. Bármely workshopot vagy találkozót elérhetővé tegyen, valamint a vállalkozáson belüli elérhetőséget biztosítsa.
  2. Figyeljen minden -előre megbeszélt- kommunikációs csatornát és időben válaszoljon, ugyanis ez hatékony együttműködést biztosít és folyamatos lendületben tartja a munkát.
  3. Időben és részletes visszajelzést adjon. Fontos, hogy lássa a tervezeteket és legyen lehetősége finomítani a folyamatokon, ha úgy ítéli meg. A visszacsatolás késedelme, hiánya a projekt késleltetéséhez vagy megszűnéséhez is vezethet.· 
  4. Tájékoztassa tanácsadóját az üzleti tevékenység változásairól, az esetleges frissítéseikről. Ha olyan változtatások vannak, amelyek hatással lehetnek a projektre, akár most vagy a jövőben, az Ön érdeke, hogy időben tájékoztassa a tanácsadóját.


3. Legyen proaktív az együttműködés során

Az együttműködésen alapuló kapcsolat érdekében elengedhetetlen, hogy a tanácsadója tudja mit akar elérni. Ezért célszerű, ha aktívan részt vesz a folyamatokban.

Ne féljen kérdezni. Nyugodtan tegyen fel olyan kérdéseket is, amelyek látszólag nem kapcsolódnak közvetlenül a tárgyhoz, előfordulhat, hogy olyan dolgokról van szó, amelyek elkerülték a figyelmüket korábban. És ezáltal még lehet olyan területet is felfedezni, ahol segítségre van szükség a projekten kívüli segítségnyújtás mellett. 

A kérdések feltérképezése és ezek felvetése segíthet az új lehetőségek felfedezésében.


4. Nyisson nyílt kommunikációs vonalat a projekt befejezése után

Ha hónapokat tölt együtt egy nagy projekttel foglalkozó tanácsadóval, akkor ő bizony alapos ismereteket fog kialakítani a vállalkozásáról. Ez felbecsülhetetlen értékű erőforrás lehet akkor, amikor a későbbiekben úgy dönt, hogy visszahívja, amikor is új üzleti változásokkal/ kihívásokkal találja szembe magát és megint szüksége lesz a külső segítségre. 

A nyílt kommunikációs vonal megtartása azt jelenti, hogy később is visszatérhet a tanácsadójához, akár a végrehajtásban nyújtott segítséghez, akár a stratégiai munkához. 

Egy jó tanácsadó értékelni fogja ezt a kapcsolatot is és hajlandó folyamatos támogatást és segítséget nyújtani.


Ugyan a tanácsadó kiválasztása többletterhet jelenthet, de a rossz tanácsadóval végzett munka viszont hátrányos lehet. Fontos, hogy áldozzon időt arra, hogy megismerje a tanácsadóját a hosszabb távú legmegfelelőbb kapcsolatot megtaláláshoz.