Van, ami sosem változik

2019.01.29

A folyamatos változás, fejlődés korszakában szinte mindig csak arról írunk, hogy mi minden változott. Azonban úgy vélem, hogy érdemes pár szót, gondolatot ejteni azokról, amelyek az állandóságot képviselik és amelyek vélhetően a közeljövőben sem fognak megváltozni. Ezek továbbra is nem csak fontos, hanem kritikus részei mind a szakmai pályafutás, mind az üzlet sikerének.

Nézzük mik azok, amelyeket sokan elfelejtenek:

1. Az ügyfelek, a partnerek, a munkatársak továbbra is elvárják a visszajelzéseket. Még mindig várok bizonyos visszahívásokra és meg nem válaszolt levelekre. Azt gondolom, hogy továbbra sem ment ki a divatból az, hogy egy ígért kapcsolatfelvételnek eleget tegyünk. Ma már számos módon kapcsolatba léphetünk valakivel, telefon, e-mail, közösségi oldalak, stb. útján és ennek ellenére mégis oly gyakran hallom másoktól is, hogy hiába a megkeresés, senki nem válaszol az adott cégtől.

2. Senki nem akarja azt hallani, hogy Ön túl elfoglalt. Minden szakembernek és üzlet tulajdonosának rendszeresen át kell gondolnia a feladatait az adott napra/ hétre vonatkozóan és ezek értékelése, az eredmények pedig nem merülhetnek ki abban, hogy hány órát töltött az irodában vagy éppen hány értekezleten vett részt. A vállalkozások növekedése azon múlik hány ügyfelet szolgál ki.

3. A kapcsolatok minősége és száma még mindig jelentőséggel bír. Az üzleti kapcsolatok és a hálózatépítés még mindig az új ügyfelek, az új munka lehetőségek és a promóciók legjelentősebb forrásait képezik. A kapcsolatépítés nem történik csak úgy magától és a megfelelő emberek sem találják meg Önt automatikusan, persze vannak kivételek mindkét esetben. Ez az Ön részéről mindig kezdeményezéssel és erőfeszítéssel jár.

4. Jót tesz az üzletnek, ha megtalálja a magánélet- munka egyensúlyát. A sikeres emberek mindig találnak módot arra, hogy rendszeresen kikapcsolódjanak a család, a hobbi, a sportok vagy bármi más révén. Igenis mindenkinek szüksége van időre ahhoz, hogy feltöltse magát, képes legyen a maximumot kihozni magából és mindig kreatívan tudjon egy feladathoz hozzáállni. Szakítson időt a pihenésre.

5. Az üzleti tevékenység túlmutat minden munkaköri leíráson. Nincs egyetlen általános képlet arra vonatkozóan hogyan tegye elégedetté ügyfeleit, partnereit és a kihívásokat sem tudja előre jelezni. Hiszen egyetlen munkaköri leírás sem képes arra, hogy teljes mértékben meghatározza az ügyfelek, munkatársak, partnerek összes felmerülő igényét - bármilyen szerepkörről legyen is szó.

6. Nem az számít hány dologba kezdett bele, hanem az, hányat fejezett be. A legjobb módja, hogy az üzlete fejlődjön, hogy a célvonalon áthaladva a versenytársak előtt érjen be. Az új vállalkozásokba befektetők nem az ötletet keresik, sokkal inkább a megoldást szeretnék látni. Azok az emberek, akik magukat gondolkodóknak vallják - nem pedig a cselekvőnek - ritkán kapnak az ötletükhöz finanszírozást és ritkán sikeresek az üzletben.

7. Az ügyfelek és a munkatársak a vezetőket akarják követni, nem a folyamatokat. Még a nagyon részletes üzleti folyamatok sem fedik le az összes lehetséges forgatókönyvet. A legjobb üzletemberek, azaz vezetők mindig azok voltak, akik a korlátokon át tudtak lépni és úgy tudtak egy nehéz helyzetet kezelni, hogy nem a kifogást keresték. Ezen vezetői tulajdonság a cég sikerének titka is.

8. A cash flow kezelése továbbra is létfontosságú. A pénzügyi szakértők szerint a gyenge pénzáramlás ma a kisvállalkozások kudarcának 80% -át okozza és ez jó ideje nem változott. A pénzügyi gazdálkodás tekintetében a készpénz az egyik legértékesebb. Célszerű a vállalkozóknak napi szinten és személyesen kezelniük a cash flow-t.

9. Az őszinteség, a becsületesség, a tisztesség jó osztalékot fizet. Lényeges tényező mind az üzleti életben, mind a karrierben az őszinteség és a tisztesség, amelyek bizalmat építenek. Elég nagy kihívást jelent a hosszú távú siker elérése, ha ügyfelei és partnerei nem bíznak Önben vagy nem hiszik el, hogy őszinte. 


A fentieket összegezve kijelenthetjük, hogy még mindig fontos, hogy legalább annyi figyelmet fordítson az állandóságra, mint a változások nyomon követésére. De ennél is fontosabb, hogy ezek a fentebb említett gondolatok egy üzlet, egy vállalkozás stabilitását jelképezik és ez az, ami végül elvezethet az igazi elégedettséghez és sikerhez. És ugyan mi lehetne ennél több, amit valaki a munkájával szeretne elérni?