Megéri gondolatvezérnek lenni a közösségi oldalakon?

2018.09.24

Vélhetően nem esünk túlzásba, ha azt írjuk, hogy az internet átszövi az egész életünket. Ma már aligha tudunk végigsétálni az utcán anélkül, hogy ne látnánk valakit, aki éppen telefonjával babrál és közben az állapotát frissíti, fényképet készít/oszt meg ismerőseivel, üzenetet küld vagy éppen videót néz.


A helyzet az, hogy minden kattintást, minden feliratkozást valahol rögzítenek. Ez persze lehet nagyon félelmetes, de ugyanakkor rendkívül érdekes is.

Tudta, hogy

  • Az interneten 4,2 milliárd felhasználó van
  • 3.03 milliárd aktív közösségi média felhasználó van
  • Átlagosan az emberek 5,54 közösségi média profillal rendelkeznek
  • A közösségi felületen töltött átlagos idő napi 116 perc
  • A kiskereskedelmi márkák 91% -a 2 vagy több közösségi médiacsatornát használ
  • Az összes kis- és középvállalkozás 81% -a jelen van valamilyen közösségi oldalon
  • Az internethasználók átlagosan 7,6 közösségi profillal rendelkeznek
  • 15 másodpercenként egy új profil jön létre
  • A Facebook Messenger és a Whatsapp naponta 60 milliárd üzenetet kezel

forrás:https://www.brandwatch.com/blog/amazing-social-media-statistics-and-facts/

Az emberek az internetet, nevezetesen a közösségi oldalakat használják leginkább arra, hogy barátaikkal, szeretteikkel és kollégáikkal kapcsolatot tartsanak, de használják arra is, hogy cégekkel, márkákkal, hírcsatornákkal, sőt olykor közigazgatási szervekkel is kapcsolatba lépjenek.

Vállalkozások a közösségi médiában.

A cégek és a márkák ugyanúgy megtalálhatók már a közösségi oldalakon, mint a magánszemélyek. Kapcsolatot tartanak a követőikkel és a lehető legmegfelelőbb és legmélyebb választ próbálják adni ügyfeleik kérdéseire a közönség által kedvelt formában.

Ne a vállalkozó ismerőse szórakoztató bejegyzéseire gondoljon, ahol saját maga reklámozza szolgáltatásait/ termékeit. Olyan cégekről beszélünk, amelyek a közösségi médiát kizárólag arra használják, hogy termékeiket/ szolgáltatásaikat reklámozzák.

A régebben alapított nagy cégek, mint például a Marvel, a Lego és a Nintendo éppúgy megtalálható, mint a feltörekvő újoncok, hiszen modern világunkban az online jelenlét elengedhetetlen. 

Az előnyök.

A mai korban a vállalkozások a közösségi oldalakat többnyire arra használják, hogy elérjék fogyasztóikat. Tulajdonképpen nincs jelentősége, hogy valamely cég milyen termékeket árul vagy milyen szolgáltatásokat nyújt, mindenki egyformán felhasználhatja a közösségi médiát.

Hosszú ideig a reklámozás felülete a tv, rádió, újság és magazin volt. Az ilyen jellegű hirdetések amúgy elég költségesek és a helyi vagy kisvállalkozások nagy általánosságban nem rendelkeznek a megfelelő költségvetéssel ahhoz, hogy folyamatosan reklámozni tudjanak ezen platformokon. A közösségi média azonban egy olyan új irányt hozott, amely segítségével bárki viszonylag alacsony költségek mellett elérheti közönségét. 

A közösségi oldalak szépsége, hogy egy bárki által létrehozott tartalomra az emberek azonnal reagálhatnak különböző hangulatjelekkel, megoszthatják ismerőseikkel és azon nyomban megvitathatják. Ha egy vállalkozás jó tartalmat hoz létre, amelyet érdemes megosztani és tetszik a közönségnek, akkor az egy ingyenes hirdetés! Ha a vállalkozás nagyobb elérhetőséget szeretne, tehát bővíteni szeretné a közönségét, akkor több alternatíva közül választhat, s például egy bejegyzés kiemelésével, a hozzátartozó célközönség és költségkeret beállításával már pillanatok alatt el tud indítani egy kampányt és ez megfelelő minőség és beállítások mellett bizony elég hatékony tud lenni.

Ha a közösségi médiát hatékonyan használják, pozitív változások érhetők el, lesznek eredmények, de mi történik, ha véletlenül rosszul sül el a kommunikáció és hirdetés nem az általunk elképzelt eredményt hozza?

A veszélyek.

A közösségi oldalak megfelelő használata tehát kiváló módja annak, hogy egy vállalkozás (hír)nevet szerezzen, növelje az értékesítést, építse és fenntartsa a márka iránti hűséget. Ez olyan előnyhöz vezethet, amelyek meghajtja, javítja az értékesítést. Egyes vállalkozások nagyon jól használják a közösségi médiát, de vannak cégek, akik kudarcot vallottak a közösségi médiában és komoly veszteséget könyvelhettek el mind anyagilag, mind erkölcsileg és komoly munkába került, hogy visszanyerjék régi hírnevüket. 

A közösségi média elkábíthatja, félrevezetheti a közönséget, hiszen egy téves információ komoly kétségeket ébreszthet és bizalomvesztéshez vezethet. A közösségi médiának módja van befolyásolni egy adott vállalkozás hitelességét, különösen akkor, amikor az emberek meglátogatják a vállalkozás Facebook oldalát és ott panaszt tesznek negatív tapasztalataikról vagy általános aggodalmakról beszélnek. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen a megítélése annak az ismert magyarországi közlekedési vállalatnak, amely 531 értékelésből mindösszesen két csillagot szerzett az ötből.

Következtetés.

A közösségi médiának meghatározó szerepe van üzletileg és a kommunikáció szempontjából egyaránt. Ugyanakkor kétélű fegyver, hiszen miközben felhasználható egy cég, kampány újjáélesztésére, addig hangzatos fórumként is szolgálhat az elégedetlen fogyasztók számára.

Mi úgy gondoljuk, hogy a közösségi felületek gondolatvezérének lenni hihetetlenül értékes, amelyhez nagyszerű tartalmakra és jó kommunikációra van szükség, tudni kell jól kezelni mind a felületet, mind a közönséget.