Vajon Hongkong marad az adóparadicsom mennyországa?

2020.01.23

Hongkongra többnyire úgy tekintünk, mint adóparadicsomra vagy Ázsia -vagy a világ- pénzügyi központjára. 

A sziget híres a külföldi lakosok és vállalatok alacsony/nem adóztatása miatt, habár az elmúlt hat hónap társadalmi és politikai nyugtalanságai nyomot hagytak a régió gazdaságán, ugyanis úgy tűnik, hogy mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások, akiknek vagyonát Hongkongban kezelik, vagy már áthelyezték vagy fontolgatják az áthelyezést.

A hongkongi általános nyugtalanságok közepette a jelen pillanatban felmerül a kérdés, hogy valóban szüksége van-e Kínának Hongkong-ra, mint pénzügyi központra? A recesszió, a pénzügyek globalizációja és a növekvő kínai ellenőrzés Hongkong banki ágazatában valószínűleg megváltoztatja sajátos helyzetét.

Hongkongra mindig úgy tekintettek, mintha az a világ legkisebb gazdasága volna egyszerű adórendszerével, a kereskedelem és monetáris  szabadsággal. Pozícióját mindig védte az üzleti vállalkozás lehetőségének könnyedsége, s egyedülálló szerepe Kína és a világ többi része között. De ha elveszíti pozícióját, mint Ázsia egyik legfontosabb pénzügyi központja, az katasztrofális lehet.

A múlt hónapban az IMF jelentést tett közzé, megerősítette Hongkong gazdasági és pénzügyi helyzetének értékelését, globális pénzügyi központként és regionális kereskedelmi csomópontként betöltött helyzetét a világ egyik legnyitottabb gazdaságaként. Ez azután történt, hogy a hongkongi kormány megerősítette, hogy a gazdaság 2019. július-szeptember között 3,2%-kal esett vissza. Miután azonban nincs hiány pénzügyi központokból, ezért a befektetők könnyen nyithatnak más városok felé, például Szingapúr, Tokió vagy épp Sanghaj irányába.

Nem meglepő, hogy a biztonsági félelmek arra ösztönzik a rendkívül gazdagokat, hogy megfontoljanak más jogrendszereket a vagyonuk védelme kapcsán. A Goldman Sachs Group Inc. becslése szerint a hongkongi zűrzavar miatt a Szingapúrnak járó potenciális haszon 4 milliárd dollárral növekszik. Ez azt mutatja, hogy a befektetők a pénzüket már elmozdították.

Még egyelőre nincs határozott válasz, hogy mi fog történni Hongkonggal, mint pénzügyi központtal.