Untatja a munkája? Ne hagyja annyiban

2019.03.23

Unalmas a munkája? Elveszítette érdeklődését, mert minden nap újra és újra ugyanazt csinálja vagy mert azt érzi, hogy nem értékelik eléggé a munkáját? Bármi is legyen a háttérben, ezen az állapoton van lehetősége változtatni.

Korábban szerette a munkáját. Talán egyike volt azoknak, akik reggelente örömmel indultak a munkába vagy bármikor szívesen meséltek feladataikról és arról, hogy milyen szerencsések.

És most? Nos, talán mondhatjuk azt, hogy valahol félúton elveszítette ezt az érzést.

A rossz hír az, hogy a munkahelyen unatkozni, kedvtelenül az iratokat tologatni vagy percenként az órára tekintve azt várni, hogy leteljen a munkaidő, az egyik legrosszabb dolgok közé tartozik.

A jó hír viszont az, hogy ezzel nincs egyedül. Valószínűleg nem túlzás azt írni, hogy egyszer mindenki eljut erre a pontra és a világ legcsodálatosabbnak tűnő munkáját is unja valaki. Néhányan az idő nagy részében unatkoznak, míg másoknak csak olykor jut egy- egy unalmasabb munka.

Mielőtt teljesen leírná jelenlegi munkáját, érdemes legalább egy lehetőséget adnia magának, hogy fellobbantsa a lángot (feltéve, hogy volt szikra) és a következő tippeket olvasva színt vigyen a munkájába vagy találjon egy inspiráló új kezdetet.

Változtassa meg a hozzáállását.

Az egyik, amit azonnal megtehet, hogy megváltoztatja jelenlegi szemléletét. Ahelyett, hogy a perceket számlálná mikor ér véget a munkaideje azt várva mikor indulhat már haza, gondolja inkább át milyen lehetőségei vannak a munkahelyén. Függetlenül attól mi a munkája és mit csinál, próbáljon meg találni valami feladatot/ problémát és kezdjen el vele foglalkozni, keressen megoldást, ne álljon fel és hagyja félbe, amíg nem végez vele.

Lépjen ki az unalomból. Lehet, hogy erőfeszítései nem maradnak észrevétlenek.

Tartson szünetet.

Néha mindenkinek szüksége van pihenésre és arra, hogy kiszakadjon a szürke hétköznapok egyhangúságából. Érdemes megfontolnia, hogy legalább egy hét szabadságot kivesz, amely lehet otthon töltött vagy nyaralásban eltöltött idő. Ha eltávolodik munkájától, az segíthet abban, hogy felismerje mi vezetett ehhez az érzéshez és elgondolkodhat azon, vannak-e olyan értékek, érdekek, amelyek miatt érdemes a munkahelyén maradni (például jó fizetés, kiváló kapcsolat a munkatársakkal, stb.), de arra is rádöbbenhet, hogy nincs semmi, ami ott tartaná.

Ha végül arra az elhatározásra jut, hogy a munkahelye összességében nem is rossz és semmi különösebb oka nincs váltani, akkor próbálja meg nem elfelejteni azt, hogy szüksége van időről- időre egy jól megérdemelt szünetre és a jövőben erre figyelemmel kell lennie.

Vállaljon kockázatot.

Ha azon tűnődik, hogy mennyi ideig maradjon még ebben a munkakörben, mert a napja annyira unalmas, akkor biztosan eljött az ideje, hogy több kockázatot vállaljon - mind a dolgok/feladatok érdekességének megőrzése, mind a saját fejlődése érdekében. Ennek kiváló módja lehet, hogy a főnökének új ötleteket javasol vagy a jelenlegi feladatait átértékeli és elgondolkodik azon, vajon van-e mód és lehetőség javítani a jelenlegi folyamatokon.

Van lehetőség az innovációra? Van mód a folyamat racionalizálására? Lehet valami teljesen új megközelítése az adott feladatnak?

Ha megtalálja annak a módját, hogy a munkanapján több időt hasznos töltsön ki, sokkal izgalmasabbá teheti azt.

Keressen új kihívást.

Az unalom kezelésének kiváló módja, ha kihívást keres magának. Ez magában foglalhatja akár a nagyobb felelősségvállalást, akár az új dolgok kipróbálását. Ha úgy gondolja, hogy jó a munkájában, akkor érdemes lehet elgondolkodni az előléptetésen. Ha ez azonban nem lehetséges, akkor még mindig kérhet/vállalhat több munkát vagy megtalálhatja saját intuitív feladatait.

Ha ön a vállalkozás főnöke, akkor például változtathat az üzlete irányán, új termékeket/szolgáltatásokat is kitalálhat, ha nincs elég kihívás már.

Egy új kihívás a keresett izgalom érzését nyújthatja vagy ellenkező esetben éppen feszültebbé teheti önt- ha az előbbi, akkor érdemes a munkában maradnia, ha az utóbbi, akkor viszont érdemes elgondolkodnia a váltáson.

Kezdjen bele egy másik projektbe.

Egy másik módja annak, hogy megküzdjön az unalommal, hogy szabadidejét több izgalommal tölti meg. Azzal, hogy egy teljesen más projektbe belevág, talán megtalálhatja a szükséges izgalmat, miközben megtartja munkáját is. Ez lehet csak egy hobbi, de egy másodállás is - könnyen lehet, hogy ez a hobbi/másodállás idővel olyan előnyöket és jövedelmet nyújt, amely egy új utat nyit meg.

Ismerje fel, mikor kell továbblépni.

Ha mindezeket megpróbálta és még mindig unatkozik vagy továbbra sem talál örömet a munkájában, akkor valószínűleg érdemes elgondolkodnia azon, hogy másik munkát keres magának. Egy unalmas munka lehet kényelmes, de ha ez kihat a hangulatára, akkor nem szabad benne ragadni ebben az állapotban.


Dőljön hátra és gondolkodjon el a munkájáról.

Milyen hatással van önre minden egyes nap?

Mit tesz azért, hogy érdekesebbé és izgalmasabbá tegye ?

Az unalmat kezelni kell, mert nem csak a jelenlegi munkájára hat ki, hanem a hosszú távú karrierjére is. Végtére is, ki akar olyan emberrel együtt dolgozni, akit nem érdekelnek a körülmények és a kihívások?