10 kérdés a vállalkozás indítása előtt

2019.04.12

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szakmai teszt vagy tanúsítvány, amely segítene meggyőződni arról, hogy vajon készen állunk-e egy új üzlet indítására. Néhányan a legnagyobbak közül, mint például Bill Gates vagy Mark Zuckerberg korán otthagyták az iskolát és kezdték el üzleti tevékenységüket. Rájuk hivatkozva már a saját ismeretségi körömben is hallottam olyan véleményt, hogy egy képzésen való részvétel nem feltétele a sikeres üzlet indításának.

Saját tapasztalataim alapján meggyőződésem, hogy a sikerre vonatkozó követelmények valóban nem annyira tudományos alapokon nyugszanak, hanem sokkal inkább bizalmat, elkötelezettséget, kitartást és folyamatos tanulást igényelnek.

Néhány kérdést összeszedtünk, amelyekre válaszolva elgondolkodhat azon, készen áll-e már arra, hogy belevágjon egy új üzletbe.

Mennyire ambiciózus? Ha azt tervezi, hogy azért indít vállalkozást, hogy gyorsan meggazdagodjon vagy kevesebbet szeretne dolgozni, lehet érdemesebb más út felé nézni. Másrészről, ha kellő szenvedéllyel rendelkezik és úgy gondolja, hogy bárki másnál alkalmasabb egy adott szükséglet kielégítésére, akkor érdemes ezt az álmot a megvalósítás útja felé irányítani.

Tud hozni döntéseket? Egy vállalkozás nem arról szól, hogy valakinek nincs főnöke. Minden vállalkozónak több mestert kell szolgálnia, beleértve az ügyfeleket, az esetleges befektetőket és magát a csapatot. A titka a hajlandóság és a meggyőződés, hogy tudja mit kell tennie, bízik magában még akkor is, ha mindenki más kételkedik.

Élvezi a munkáját és tud tanulni másoktól? Egy új üzlet építése nem egyéni feladat. Minden jobb cég pozitív együttműködés a különböző készségekkel és célokkal rendelkező emberek között, akik egy hatékony vezetővel együtt közösen tesznek erőfeszítéseket. Élveznie kell a munkát és a tanulási folyamatot- hiszen mindenkitől lehet tanulni, az ügyfelektől is.

Elfogadja, hogy felelősséget kell vállalnia? A felelősség egy vállalkozásért ugyanolyan, mint gyermeket nevelni. A nap huszonnégy órájában, a hét minden egyes napján. Nincsenek kifogások akkor sem, ha a gazdaság vagy a piac változik. A vállalkozás sikere vagy kudarca hatással lesz a családjára és a jövőjére is.

Vannak releváns készségei és tapasztalatai? Egy új vállalkozás megkezdése egy olyan iparágban, amelyről semmit sem tud tele van kockázattal. A projektek, az emberek és a pénzügyek kezelése ugyanolyan fontos, mint a mélyebb technológiai termékfejlesztési ismeretek.

Vannak olyan kapcsolatai, amelyek segíthetnek? A megfelelő kapcsolatok az üzleti életben komoly különbséget eredményeznek- tanácsadókat, befektetőket, szakértőket, gyártókat és még ügyfeleket is találhatunk így. Ahogy az üzlet idővel beérik, úgy kell a kapcsolatoknak is változniuk és bővülniük.

Hogyan érez a pénz iránt, ha üzletről van szó? Vannak vállalkozók, akik annyira szenvedélyesen vetik bele magukat az új üzletbe, hogy még csak nem is akarnak pénzre vagy nyereségre gondolni és emiatt kudarcot vallanak. Pénzre van szükség ahhoz, hogy helyesen cselekedjünk. Ráadásul hosszú távon senkinek sem lehet segíteni fenntartható üzleti modell nélkül.

Pozitív és stabil személyiségnek tartja magát? Minden új vállalkozás egy hullámvasút tele magasságokkal és mélységekkel, ahol a személyes tulajdonságoknak nagy jelentősége van. Egy vállalkozó példakép kell legyen a csapata és az ügyfelei számára is, az emberek ugyanis elvárják, hogy a vezetőjük erős legyen és határozott elképzelésekkel rendelkezzen.

Tényleg elemezte a piacot és a versenytársakat? Sok feltörekvő vállalkozó annyira szerelmes az új ötletébe, hogy anélkül kezd el álmodozni, hogy felmérte volna a lehetőségeket, a piacot, a versenytársakat. A szenvedély szükséges, de nem elégséges egy vállalkozás életre hívásához, vezetéséhez.

Meg tud küzdeni a változás, az innováció szükségességével? Napjainkban a piac és az ügyfelek igényei gyorsan és rendszeresen változnak. Ha úgy találja, hogy az eredeti álmot már nem elégíti ki a kereslet, akkor gyorsan kell tudni alkalmazkodni, változtatni. A tegnap munkája lehet, hogy holnap már nem fog működni, így mindig előre kell gondolkodni és tervezni.

Ha a fenti kérdésekre többnyire igennel válaszolt, akkor arra bátorítjuk, hogy tegyen lépéseket, hogy a saját vállalkozásáról szőtt álmokból valóság legyen. Ellenkező esetben érdemes egy másik vállalkozásnál elhelyezkednie, hogy több tapasztalatra, tudásra, ismeretre tegyen szert.