Rémálom karácsony előtt: Az elvált szülők útmutatója a karácsonyi viták elkerüléséhez

2019.12.23


A gyerekes családok számára a karácsony sokszor nem egyszerű időszak. 

Van a (szűk) család, akivel a szentestét töltjük, de az ünnepek alatt általában tucatnyi rokont látogatunk meg, sokszor olyanokat is, akiket év közben ritkán látunk. 

Ennek az időszaknak kellene a legszebbnek lennie az évben, de ha ehhez hozzáadjuk az időszakos kapcsolattartás sajátos megállapodásait azok minden következményével, akkor a békés és meghitt hangulat könnyen fagyossá válhat.

Hogyan lehet megőrizni az ünnep varázsát egy ilyen helyzetben?

Mediáció megfontolása

A karácsony kisebb korban többnyire arról szól, hogy a gyerekek lerohannak az emeletről kibontani az ajándékokat, a szüleik pedig boldogan nézik a kipirult, boldog arcokat, miközben kibontják, majd boldogan játszanak velük - talán ezt a varázst szeretné minden szülő átélni és magának megtartani a különélés után is.

Azonban nehéz ünnepi terveket szövögetni, amikor a bíróságok -sokszor rugalmatlan, ésszerűtlen- megállapodásai kötik a feleket és mindkét fél szeretné szigorúan tartani magát a leírtakhoz, vagy pont ellenkezőleg, valamelyik fél próbál ügyeskedni, hátha így kedvezőbben alakul számára az ünnep.

Sajnos a bíróság által meghatározott kapcsolattartások többnyire a (képzelt) igazságosság elvét követik, amely a legtöbb esetben korántsem a gyermek érdekeit szolgálja. 

A legtöbb megállapodás ráadásul mindig csak egy szűk időszakra szól, nem jellemző, hogy igazodik a gyermek életkori sajátosságaihoz és a kialakuló személyiségéhez, világához - így a szülők feladata és kötelessége, hogy időről-időre átértékeljék hogyan is töltse a gyermek az ünnepeket a már különélő szülőkkel.

Ha döcögős a kommunikáció a felek között, akkor az egyik legjobb lehetőség a mediáció mérlegelése. Ez a szemtől szembeni beszélgetés mindkét szülő számára segíthet abban, hogy megértsék egymás megváltozott érzelmi hátterét, mozgatórugóit. Ezenkívül lehetőséget ad a gondolatok és érzések közvetítésére, amelyeket szöveges üzenetek, e-mailek útján nehezebb közvetíteni. Az esetek ilyen módon történő kezelése segíthet a harcos szülőknek annak felismerésében, hogy saját cselekedeteik, viselkedésük milyen hatással lehetnek a gyermekükre és a szélesebb családra.

Legyenek ésszerű és méltányos elvárások

Az egyik olyan kérdés, amely feszültté teheti a viszonyt, az a karácsonyi ajándékok kapcsán merül fel.

Vannak olyan helyzetek, ahol és amikor a szülők határozottan ragaszkodnak ahhoz, hogy a másik szülőhöz nem viheti el a gyermek a kapott ajándékot- sok esetben érthető okból, hiszen vannak olyan beteg lelkületű szülők, aki abban lelik örömüket, hogy elveszik vagy tönkreteszik az ajándékot, csak azért, hogy a másiknak kellemetlen pillanatokat okozzanak- teljesen figyelmen kívül hagyva a saját gyermekük érzelmeit. 

Optimális esetben azonban a gyermekeknek szabadon kellene elvinniük az ajándékokat, hiszen azokat ők kapták és érthető, ha szeretnék megmutatni a különélő szülőnek vagy éppenséggel szeretnének játszani velük a másik szülő otthonában is. 

A szülőknek bármilyen nehéz is, erre lehetőséget kell adniuk. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az ajándékok eltörhetnek és ha ez megtörténik a másik szülő házában, az korántsem jelenti azt, hogy az az adott személy hibája és szándékosan okozta. 

Ezt nem árt mindkét félnek szem előtt tartania és megértenie. 

A kulcs a kommunikáció

Az ajándékozás során elengedhetetlen a kommunikáció. Egyes szülők továbbra is közösen vásárolnak ajándékokat, de általában a különvált szülőknek megvan a saját költségvetésük és érdemes egyeztetniük egymással, hogy véletlenül se vegyék meg ugyanazt az ajándékot kétszer. 

Ha a két szülő között nagyon hangsúlyos az anyagi különbség, akkor érdemes egy meghatározott összeget beállítani, hogy ne alakuljon ki (akaratlanul is) egy egészségtelen verseny és "végül" az győzzön, aki többet és drágábbat tud venni.

Alternatív megoldásként világossá kell tenni a gyermekek számára, hogy ha drága ajándékot kapnak, akkor azt nem csak egy szülőtől kapják, hanem az egyik oldalon lévő egész családtól. Ez segít megakadályozni, hogy az egyik szülő kellemetlenül, rosszul érezze magát, csak mert nem engedheti meg magának a másikkal azonos értékű ajándékok megvásárlását. 

A távoli családtagokra is figyelemmel kell lenni

Nem egy családban fordul elő, hogy a rokonok külföldön élnek és emiatt szerepel a tervek között egy országhatárokon átnyúló utazás. A megváltozott, sokszor csak egy-egy napra korlátozott kapcsolattartások során érdemes átgondolni, hogy a gyermeknek ez mennyire kényelmes, mennyire viseli meg vagy mennyire hozza izgalomba akár egy hosszabb utazás- figyelemmel a korára, érdeklődési körére, stb.

A szülők vágyait és elképzeléseit tanácsos a gyermekek igényei mögé besorakoztatni, nem pedig előtérbe helyezni, főként, hogy a mai világban ma már szinte bárki rendelkezésére álló modern technológiák, mint Skype, Viber, FaceTime, stb. segítségével a gyermekek könnyebben tudnak kommunikálni akár a távoli rokonokkal, akár az itthon maradt szülővel.

Egy bizonyos életkor után a gyereket is bele kell vonni a döntéshozatalba

A gyerekek különbözően fejlődnek, nem egy adott időpontban érnek, ami néha akadályozza a döntéshozatalt, főként, hogy a gyermekek sem szeretnék megbántani egyik szülőjüket sem.

Azonban érdemes bevonni őket a döntéshozatalba, ha és amikor a szülők ezt megfelelőnek ítélik, ugyanis a szülőknek is értékelniük kell a gyermek kívánságait és igényeit a saját igényeik mellett. 

Ilyenkor a legjobb a gyermek számára, ha tudja, hogy bár a szülei közötti  kapcsolat végérvényesen megváltozott, mégis mindketten egyaránt arra törekednek, hogy neki a legjobb legyen és ha látja, hogy a szülők erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ő jól érezze magát, akkor ő is könnyebben éli meg ezt a helyzetet.

A gyermeknek nem szabad látnia a szülők közötti konfliktusokat, így is meg kell azzal küzdenie, hogy az élete és a karácsonya sosem lesz olyan, mint korábban.


A gyermek igényeinek előtérbe helyezése elősegíti a problémamentes karácsony biztosítását, amely ha éppen nem is a legideálisabb a felnőttek szempontjából, de a gyermeknek egy csodálatos, örömteli ünnepe lehet függetlenül a megváltozott családi kapcsolatoktól.