Opinion section #1

2020.04.15

Amikor az emberek nem tudnak dolgozni, láthatjuk valójában milyen is a gazdaság. 

A gazdaságot nem a részvényárak vagy a vállalati nyereségek mozgatják, hanem a dolgozók működtetik. Ha az emberek jól dolgoznak, akkor a gazdaság is jól működik.

Évtizedek óta folyik a vita arról, hogy valójában honnan származik a gazdasági növekedés és hogyan lehet mérni a gazdasági sikert. Egy nyilatkozat az amerikai történelem egyik legmegosztóbb elnökétől azonban úgy tűnik pontot tett a vita végére.

Mielőtt leírnám, hogy Donald Trump elnök véletlenül elismerte, hogy a progresszíveknek volt igaza, először is kezdjük a korábbi vitával:

Az egyik oldalon a konzervatívok álltak, akik szerint a gazdaság legfontosabb aspektusai a vállalatok és a gazdag "munkahely teremtők", akik állítólag a gazdasági növekedést mozgatják. Szerintük a gazdasági siker méréséhez csak a részvényárakat és a vállalati nyereséget kell megnézni és mindaddig, amíg ezek magasak és növekednek, a gazdaság erős és növekvő.

A konzervatívok évtizedek óta azt kommunikálják, hogy a gazdaság számára a legjobb az, ha a kormány megengedi, hogy a szabad piac "láthatatlan keze" irányítsa a gazdaságot. Ez nemcsak lehetővé tenné a vállalatoknak és a gazdagoknak, hogy munkahelyeket teremtsenek és profitjukat befektessék, hanem az olyan társadalmi problémák, mint a faji megkülönböztetés és a nemek közötti egyenlőtlenségek végül eltűnnének és a profitszerző cégek versenyeznének egymással.

Ez a nézet évtizedek óta vezeti a politikaalkotást, az üzleti vezetők és a média közötti gazdasági diskurzus nagy részét is formálta.

A vita másik oldalán a progresszív szereplők álltak, akik évek óta azt mondják, hogy a gazdaság ezen uralkodó nézete abszolút hátrányos. A gazdaság legfontosabb aspektusai a munkavállalók és a fogyasztók. A gazdasági állapot és a siker mérésének legjobb módja az, ha megvizsgáljuk, hogy a gazdaságot alkotó emberek valójában hogyan teljesítenek. Nem a csúcson lévő/élő emberek, nem a vállalatok, nem a tőzsde, hanem a tényleges emberek.

Amikor a mindennapi dolgozók, a családok és a közösség virágzik, a gazdaság együtt fejlődik velük. Ezzel szemben, ha a gazdaságpolitika a tőzsdére fókuszál vagy pénzt ad az úgynevezett munkahely teremtők kezébe - miközben lehetővé teszi a közösségek kirekesztését, kizsákmányolását, stb.- a gazdaság stagnál és alul teljesít, nem fog valódi jólétet elérni, így instabil és bizonytalan lesz.

Trump végül mintegy véletlenül tett egy érdekes nyilatkozatot, szinte lezárva a vitát. Bejelentette, hogy húsvétkor szeretné az országot és a gazdaságot megnyitni. Ez egyébként abszolút katasztrófa lett volna az egészségügy és a gazdaság számára, mivel a gazdaság egyetlen gyógyító útja a vírus terjedésének leállítása volt. Szerencsére végül meggondolta magát, de Trump vágya a gazdaság újraindítására rámutatott arra, hogy mi is a gazdaság valójában.

Amikor a gazdaság megnyitásáról beszélt, nem azt jelentette, hogy a tőzsdét szeretné megnyitni - hiszen ez még mindig nyitva volt. Nem a vállalati nyereségre gondolt és még arra sem, hogy azt akarja, hogy az összes gazdag munkahelyteremtő hozzon létre munkahelyeket - nem tudták volna megtenni még akkor sem, ha akarták volna.

Amire gondolt, az kristálytiszta és nagyon beszédes volt.

Azt akarta, hogy az otthonukba szoruló munkavállalók visszatérjenek a munkahelyükre.

Azt akarta, hogy a bezárt gyárakat megnyissák, mert nem volt senki, aki a gépeket üzemeltette volna.

Azt akarta, hogy az emberek visszatérjenek az utcákra, az üzletekbe, a szállodákba és az üdülőhelyekre - elköltve a megszerzett jövedelmüket, hogy egy keresleti ciklust teremtsenek, amely erőteljes gazdasági növekedést idéz elő.

Ez elég egyértelmű volt. Majd változtatott az álláspontján és végül azt mondta az embereknek, hogy a társadalmi távolságtartás valószínű hosszabb időre fog szólni, ugyanis rájött, hogy a munkavállalók millióinak megbetegítése vagy megölése a gazdaság számára még rosszabb lenne, mint az otthontartásuk.

A gazdasági növekedés forrásai nagyon gyakorlati és közvetlen értelemben azok a munkavállalók, akik olyan termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, állítanak elő és szállítanak, amelyektől mindannyian függünk és mindannyian élvezzük azokat.

Minél jobban bevonjuk az embereket a gazdaságba, annál jobban leszünk mindannyian. Ha a gazdagabb embereket toljuk az előtérbe, az még önmagában nem teremt növekedést, sokkal inkább lehetőséget teremt számukra, hogy képességeiket és helyzetüket felhasználva további előnyre tegyenek szert.

A helyzet az, hogy nagyon sok tennivaló vár még ránk, hogy az országot kivezessük ebből a jelenlegi egészségügyi és gazdasági helyzetből. De ha van egy közös értelmezés, amely segíthet, akkor az a következő: Mi vagyunk a gazdaság.

Ez egy egyszerű mondat, de sokat elmond.

A gazdaság nem a tőzsde vagy egy maroknyi hatalmas vállalat és vagyonos emberek egysége. A gazdaság az ápolók, az eladók, a kőművesek, az építőmunkások, valamint sok más munkavállaló és családja. És amikor nem virágzik, a gazdaság nem erős.

Mi emberek vagyunk a gazdaság és összekapcsolódhatunk - függetlenül attól, hogy milyen a bőrszínünk, vallásunk, hol születtünk és hol élünk - és minket kell felhasználni a növekedéshez, a befektetésekhez, a jövő építéséhez.

Ez egy világjárványban is igaz, amint azt Trump mintegy véletlenül kihangsúlyozta, de igaz ez minden időben, minden országban. Mindig igaz.