Nyomd meg a szünet gombot, mielőtt túl késő

2019.04.16

A világ gyorsan változik, mi pedig jóformán állandóan rohanásban vagyunk. Meg kell tanulnunk szünetet tartani.

Amikor egy gépen megnyomod a szünet gombot, az megáll. De amikor egy emberen nyomod meg a szünet gombot, akkor az elindul. Elkezd gondolkodni, újraértékelni a feltételezéseit ..."

Dov Seidman


Sokan nagyon keményen dolgoznak, folyamatosan a saját határaikat feszegetve. Talán úgy vélekednek, ha minél többet adnak magukból, annál jobb lesz a munkájuk megítélése, illetőleg mindig szeretnének produktívnak tűnni.


Pár hónapja beszéltem egy korábbi munkatársammal, aki arról panaszkodott, hogy sosem éri magát utol, egyszerűen rengeteg munkája van. Munkahelyet váltott, de fél lábbal még a korábbi munkahelyénél maradt és a munka gyorsabban halmozódott fel, mint amit képes volt elvégezni. Javasoltam neki, hogy tartson szünetet, hogy átértékelje a helyzetét. Erre visszakérdezett: "Tartsak szünetet? Pont most? Nincs időm rá." Azóta alig beszéltünk, de néhány napja kaptam tőle egy e-mailt, amelyből megtudtam, hogy egészségügyi problémái miatt szünetet kell tartania, mert egyszerűen annyira kimerült és a kórházi kényszerpihenő gondolkodásra késztette.

Sablonos példa az élet nagykönyvéből, de ebből is látszik, hogy ha magunktól nem tartunk szünetet, akkor néha az élet kényszerít rá. 

Az alábbiakban 12+1 alkalmat sorolunk fel, amikor szerintünk szükséges szünetet tartani: 

1. Amikor úgy érzed, hogy elveszel a munkádban. Előfordulhat, hogy annyira sok minden vesz körül, hogy már magad sem tudod, hogy mik a prioritások és egyszerűen eljött az ideje, hogy a tegnapi munka tologatása helyett a mai munkára figyelj, ezt pedig csak akkor tudod megtenni, ha hátradőlsz és nyugodt körülmények között átértékeled a helyzetet.

2. Amikor nem tudod a maximumot nyújtani. Ha a munkád minősége nem a régi, akkor itt az ideje, hogy megállj és elgondolkodj mi vezetett idáig, mi ennek az oka. Tarts szünetet, hogy újra a képességeidnek megfelelő színvonalon tudj teljesíteni.

3. Ha produktívabb akarsz lenni. Akkor először el kell gondolkodnod a jelenlegi helyzeteden. Mit, miért és hogyan csinálsz? Mit kell tenned ahhoz, hogy elérd a célod? Néha egy kis időbe telik, hogy megtaláld a megoldást, de ha már tudod merre indulj, akkor az fél siker. Elvégre hogyan is jutnál el "valahova", ha fogalmad sincs, merre indulj? 

4. Ha azt veszed észre, hogy olyan dolgot csinálsz, amit nem kellene. Ha egyszerűen azt érzed, hogy olyan munkát végzel, amivel igazából foglalkoznod sem kéne, akkor ideje megállni és átgondolni hogy mi vezetett idáig és hogyan lehet ezen változtatni.

5. Amikor szünetre van szükséged. Senki nem tud hosszú távon a teljesítőképességének határán egyensúlyozni. Ha nem tartsz szünetet, nem szakítasz időt a pihenésre, az valószínűleg nem fog jól végződni. Ne tedd kockára az egészséged a munkád miatt. 

6. Amikor rohansz. Sok igazság van a régi mondásban: "Lassan járj, tovább érsz." Ha elsőre nincs időd jól csinálni a dolgokat, akkor vajon ha újra kell majd csinálnod, akkor lesz...? 

7. Amikor nem állsz készen. Semmiképp ne azért tarts szünetet, mert szeretnéd az időt húzni vagy mert késésben vagy. Akkor tarts szünetet, amikor úgy érzed, hogy nem vagy felkészült. 

8. Amikor fontos döntést kell hoznod. Meghozni egy döntést és jó döntést is hozni, mindig megfontolást igényel. Jobb, ha magadtól jutsz el odáig, hogy időt áldozol rá, mint hagyod, hogy az élet tegye meg helyetted. 

9. Amikor nem érzed jól magad. Az egészséget prioritássá kell tenni. Tisztelj másokat is annyira, hogy betegen nem mész be dolgozni. A pihenés és az alvás elengedhetetlen a testi és szellemi egészség szempontjából. 

10. Élvezd az időt, az életet. Nem kényszerítheted a "minőségi idő" szemléletet senkire. Ahhoz, hogy a családdal, barátokkal legyél, ahhoz legelőször is idő kell. Ha beszürkültek a napjaid, akkor gondolkodj el azon mivel tudnád színesíteni. 

11. Amikor igazán dühös vagy. Semmi sem hatékonyabb egy jól időzített szünetnél. Amikor úgy érzed, hogy a türelmed végén jársz, vegyél egy mély levegőt, menj ki a szabadba vagy csinálj bármit, ami kibillent ebből- ahelyett, hogy azonnal reagálnál. 

12. Amikor úgy érzed, hogy a kiégés határán állsz. Mindenkinek szüksége van a szünetre, a pihenésre, a töltődésre. Időt szakítani magadra, mielőtt teljesen kiégnél, jó befektetés hosszú távon is.

13. Ha valami etikátlan cselekvés előtt állsz. Abban a pillanatban, amikor úgy gondolod, hogy valami olyat kell csinálnod, ami veszélyezteti a karriered, határozottan nyomd meg a szünet gombot. Gondold át a cselekedeteidet, azt, hogy mi sodort idáig, mert a hosszú évek munkájával elért hírnév egyetlen rossz cselekedettel semmissé válik.


Úgy találod, hogy folyamatosan van egy újabb feladatod és ahelyett, hogy végre hátradőlnél, egyik feladatból a másikba zuhansz?

Azt érzed, hogy folyamatosan a teljesítőképességed határán jársz és szinte már úgy tűnik, hogy 110%-ot próbálsz kihozni magadból?

Talán már azt is kimondtad, hogy nincs időd mindent elvégezni?

Ha ezekre igennel válaszoltál, akkor előfordulhat, hogy ideje megnyomnod a szünet gombot. Ne csak akkor vegyél ki szabadságot, amikor már a körülmények kényszerítenek rá. Ha azt veszed észre, hogy mindig csak rohansz, állj meg. Mindenkinek szüksége van a szünetre. Néha csak annyira, hogy elszámoljunk tízig, máskor azonban sokkal több kell ennél.

Ez nem luxus és nem figyelemelterelés, hanem ez egy módja annak, hogy növeljük az esélyeinket, hogy a körülöttünk lévő világban aktívan jelen legyünk. Felismerni azt, hogy mikor kell szünetet tartani, legalább annyira fontos, mint tudni hogyan legyünk produktívak.