Népszerűség és vezetés

2020.10.28

A világ tele van (fel)törekvő politikai vezetőkkel, de közülük sajnos nagyon kevesen valódi vezetők. Sokukból hiányzik néhány rendkívül fontos vezetői tulajdonság és híján vannak az erkölcsi következetességnek. Nem véletlen, hogy sok ember számára a politikus szó negatív jelentéssel bír. A történelem azonban megmutatta, hogy mindig vannak olyanok, akik közel állnak a valódi vezetési eszmékhez és megtestesítik a jó és hatékony politikai vezetőt. 

Vajon vannak olyan tanulságok, amelyeket az üzleti vezetők tanulhatnak a politikai pártok vezetőitől?

Bár a politikai közvélemény-kutatásokat nem napi szinten olvassuk (hacsak nem a választások közelednek), a legtöbben pontosan tudjuk, hogy népszerűségi pontszámokat szolgáltatnak közvetlenül a legfontosabb politikai érdekcsoporttól, maguktól a szavazóktól. Ez akaratlanul és kimondatlanul is befolyásolja a párt tagjainak bizalmát vezetőjük iránt.

Kereskedelmi környezetben az ügyfelek adnak népszerűségi pontszámokat vásárlási döntéseik alapján, amely nagyban befolyásolja az üzlet kereskedelmi sikerét.

A különböző ügyfél felmérések természetesen segíthetnek a siker és népszerűség mérésében, de a vállalkozás termékeinek vagy szolgáltatásainak megvásárlása (vagy meg nem vásárlása) a végső és az igazi teszt. Ha egy termék vagy szolgáltatás jó és kívánatos, akkor az emberek azt megveszik. Az üzleti vezető ilyenformán pedig szinte majdnem figyelmen kívül hagyható lenne, ő ugyanis a szervezeten belül szerzi a népszerűségi pontokat, amely például a munkavállalók elkötelezettségéből vagy bizonyos mérésekből tisztán számszerűsíthető. Ugyanakkor tény, hogy ha egy üzlet sikeres és ez a siker fenntarthatónak tűnik, akkor ez általában a vezetőt dicséri és a belső népszerűség hiánya tulajdonképpen csak akkor lehet tényező, ha ez akadályozza a kereskedelmi sikert. 

A politikusok népszerűség iránti függése nagyban eltér az üzleti élet vezetőitől, bár egy hatékony vezetőnek minden körülmények között körül kell venni magát olyan emberekkel, akik hajlandóak követni őt.

Az egyértelmű irány, az egység és a cél kritikus fontosságú, hogy elkötelezett követők álljanak a háttérben.

A jó vezető világos jövőképet vázol fel és következetesen teljesít ezen vízió mentén, sikerre vezeti az embereket, illetve magát a vállalkozást. Lehet, hogy egyes egyéni vezetői döntések önmagukban nem népszerűek, de ha azok illeszkednek egy nagyobb képbe, akkor azt el fogja bírni a vállalkozás.

A világos irány meghatározása és annak irányába való elmozdulás azonban általában nem elegendő. Az a fajta zsonglőrködés, hogy valaki képes előre meghatározni és betartani a stratégiát az állandó változásban és az előre nem látható kihívásokat sikeresen küzdi le, az tulajdonképpen a jó vezető egyik képessége.

Az a vezető, aki nem képes ragaszkodni a stratégiájához és minden alkalommal ugrik már a legkisebb változásra is, gyengének és céltalannak tűnhet. Hasonlóképpen az a vezető, aki nem hajlandó változtatni és kitartóan ragaszkodik egy tervhez, miközben a világ éppen darabjaira hullik körülötte, egyértelműen nem fog sikert elérni.

A képesség abban rejlik, hogy ügyesen és hatékonyan tudja kezelni az állandóan versengő prioritásokat és pozitív eredményt tud elérni. Megváltoztatni a pályát, s közben azt az érzetet kelteni, hogy ez a stratégia evolúciójának természetes része, ahol mindenkit pályára lehet állítani, igazán fantasztikus készség.

Kell egyfajta erkölcsi következetesség, ellenálló képesség, erő és öntudat(osság). A vezetőket kritizálni fogják, ez elkerülhetetlen, mivel a döntéshozatal természeténél fogva egy dolog kiválasztását igényli valami másik helyett. Mindig lesznek olyanok, akik hangosan kifejezik, hogy nem értenek egyet és folyamatosan kritizálják  a vezető döntését, s inkább a másik, nem a vezető által kiválasztott stratégiát részesítenék előnyben.

Fontos vezetői tulajdonság, ha valakinek ellenálló képessége és ereje van a kritikákkal szemben és képes tűrni azokat, amikor erre szükség van. Ahogy arra is szükség van, hogy megváltozzon vagy félreálljon, amikor itt az ideje.

Ezt nem mindig látjuk a politikában és/vagy az üzleti életben. A vezetők olykor előtérbe helyezhetik saját érdekeiket a szervezet és embereik előtt. S ha ez állandóvá válik, megzavarhatja az egységet, az összpontosítást és a teljesítményt.

Noha az üzleti vezetés esetén nincs olyan népszerűségi verseny, mint a politikában, az üzleti élet vezetőinek is támogatást kell nyújtaniuk és bizalmat kell szavazniuk a legfontosabb érdekeltjeik irányában, amit ráadásul folyamatosan fent is kell tartaniuk.