Munkahelyi dress code nyárra

2018.06.13


Ahogy melegszik az időjárás, úgy kerül le egyre több ruhadarab a munkavállalókról is. Ilyenkor mindig vannak olyanok, akik átlépnek azon a határon, amely megfelel a munkahelyi elvárásoknak. A nyári divat helytelen viselkedéshez és kellemetlen pillanatokhoz vezethet az irodán belül.

Nyilvánvalóan nem létezik és nem is kell létezzen minden cégre egyformán alkalmazható protokoll. Van, ahol tökéletesen elfogadható, hogy valaki rövidnadrágban és pólóban dolgozzon, azonban van, ahol elengedhetetlen az üzleti megjelenés függetlenül a kinti hőmérséklettől.

A munkakörülmények nagyban meghatározzák, hogy milyen szabályzatot kell az adott cégre írni. Azon alkalmazottak, akik a szabadban dolgoznak, sokkal érzékenyebbek a hőmérsékletre, mint azok, akik zárt térben dolgoznak, különös tekintettel arra, hogy ma már egyre több a légkondicionált iroda és leszámítva a klímára érzékenyeket vagy az azt ellenzőket, összességében mégis növeli a komfortérzetet és kiválóan lehet dolgozni egy hűvös irodában.

A következőkben leírunk néhány javaslatot miért szükséges szabályzat, iránymutatás a munkahelyen.

1. Pozitív kép mutatása a vállalkozásról

Minden munkáltató azt szeretné, ha alkalmazottai pozitív képet mutatnának a cégről és a nem megfelelő munkahelyi ruházat- különösen ha sértő vagy zavaró- rosszul tükrözi a márkát is. Nyilván előfordulhat -és elő is fordul-, hogy amit Ön helytelennek ítél, az a másik oldalról elfogadhatónak tűnik valakinek. A nyári öltözködési szabályok kidolgozásával azonban világos elvárásokat fogalmazhat meg a munkavállalók felé.

De még mielőtt nekiáll megtervezni a munkahelyi elvárásait, érdemes azt is meghatároznia, hogy mik azok az általános elvárások, szabályok, amelyek az adott cég iparágára is jellemzőek, ami egyébként sok cégnél az ügyfelekkel való interakciónak megfelelően változik.

2. Útmutató a nyári öltözködési szabályok kidolgozásához:

 • Tegye nyilvánossá a nyári ruhákra vonatkozó szabályzatot

A nyári öltözködési szabályzatnak hivatalos dokumentumnak kell lennie, amit látható helyre is ki kell kifüggesztenie, ez biztosítja, hogy ne legyen zavar és félreértés az elvárásokkal kapcsolatosan.

A munkahelyi öltözködési szabályzat írásakor ügyeljen arra, hogy ne csak az egyik nem számára íródjon és ne csak azt írja bele, hogy tilos a miniszoknya. Ahhoz, hogy hatékony legyen, egyenlően kell alkalmazni minden alkalmazottra, nemtől függetlenül.


 • Legyen pontosan megfogalmazva
  Mint már említettük, a nyári öltözködési szabályzat célja, hogy világos elvárásokat fogalmazzon meg, ezért konkrét példákat kell megadnia arra, hogy milyen ruházat nem elfogadható. Íme néhány ötlet:
 1. A ruhák és szoknyák szegélyének paraméterei- például legfeljebb 2 centiméternyire a térd felett kell végződnie
 2. Nadrág hossza, azaz térd vagy rövidnadrág megengedett-e
 3. Nem megengedett ruházat: például pólók, sportruházat, farmerek, ujjatlan póló stb.
 4. Szandál, strandpapucs, teniszcipő megengedett-e
 5. Van-e egy pénteki laza nap
 6. Vannak-e korlátozások (például szín, minták..)


 • Magyarázza el a következményeket

A nyári öltözködési szabályzatnak akkor van értelme, ha azt is meghatározza és beleírja, hogy milyen következménnyel jár a szabályzat figyelmen kívül hagyása.

Továbbá minden olyan különleges eseményt vagy körülményt, amely megváltoztathatja ezt a protokollt, előzetesen közölnie kell az alkalmazottakkal.


 • Pontosítson, ha kell

Ha például a farmerekről beszélünk, fontos beleírnunk, megengedjük-e azt, hogy valaki például lyukas, szakadt, stb. farmerben legyen.

Bármilyen kötekedőnek tűnik is, ez a szabályzat valóban segít a lehető legkisebbre csökkenteni a félreértelmezést és a zavart.


 • Küldjön egy emlékeztetőt

Amikor az időjárás megváltozik, érdemes emailben tájékoztatni az alkalmazottakat arról, hogy mi az elfogadható nyári ruha az irodában. Nem csak arról beszélünk, hogy mit nem viselhet, hanem arról, ami elfogadható.


 • Hallgassa meg a munkatársait

Érdemes meghallgatni az alkalmazottakat, hogy mit szeretnének viselni. Nagyon fontos, hogy legyen rugalmas és legyen tudatában annak, hogy a változás állandó és ennek megfelelően a divat is hozhat olyan változást, amely miatt esetleg a korábbi évek elvárásait felül kell írnia.


 • Egyéb

A ruhákon felül néhány kérdést meg kell vizsgálni minden szabályzatban. Ezek közé tartozik a piercing, a látható tetoválás, hiszen amit a ruha télen eltakar, az nyáron láthatóvá válik.


A jól megírt öltözködési szabályok -különösen nyáron- segíthetik a munkatársakat, hogy a megfelelő öltözködésben, professzionális stílusban jelenjenek meg, ráadásul elkerülhetik a kényelmetlen beszélgetést is a vezetőséggel.