Mindannyian marketingesek vagyunk

2019.03.28

Mivel az üzleti életben és a technológia területén is folyamatos a fejlődés, ezért nem kérdés, hogy a marketing az elsődleges kulcsa a folyamatos sikernek. Mégis azt tapasztaljuk, hogy sok cégvezető azt gondolja, hogy egyáltalán nincs szüksége marketingre vagy olyan emberre a csapatban, aki felelős a marketingért. 

Alternatívaként érdemes átgondolni, hogy a cég összes tagját marketingessé "képezzük át", azaz elérjük azt, hogy mindenki ugyanazon irányba tekintsen.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek részt kell vennie a tipikus marketing feladatokban, hanem sokkal inkább azt, hogy a csapatban mindenkinek -az alapítótól kezdve a fejlesztőig- valóban hinnie kell a termékben és/vagy a szolgáltatásban, a stratégiában és bátran kell képviselnie a vállalkozást. 

Szerencsére nem olyan nehéz feladat a csapat tagjait marketingessé képezni, ha a következő prioritásokra összpontosítunk:

Bizalom, hit, büszkeség.

Ez a megfelelő partnerek kiválasztásával kezdődik és olyan munkavállalók felvételével, akik hisznek a cégben és a vezetőjükben. Sokan a pénz és az idő szűkössége miatt rosszul választják meg csapattagjaikat azt gondolva, hogy majd ezt később megoldják. A csapat összeállításakor azonban fontos szem előtt tartani, hogy nélkülük nem lehet értékesíteni (sem).

Azok a munkavállalók, akik úgy érzik, hogy van "hangjuk" és "szerepük", boldogok és büszkék, hogy támogathatják a céget, ezért minden vállalkozásnak szüksége van olyan munkavállalókra, akik nem csupán az üzleti tevékenységet lendítik előre, hanem a motivációt is magas szinten tartják és a közösségi médiát, barátaikat, ismerőseiket használva a vállalkozás jó hírét keltik a világban. 

Az elkötelezettség erősítése és a visszajelzés ösztönzése.

A rendszeres meetingek során van lehetőség személyesen is beszámolni az új hírekről, esetleges változásokról és könnyebb átbeszélni, hogy például ki milyen módon tud részt venni a külső eseményeken. Fontos, hogy mindenkinek legyen névjegykártyája és céges reklámanyaga, továbbá naprakész ismerete a közös célokról. 

Az induló cégek sokkal tudatosabban kezelik a marketing kérdését, már a piacra lépés előtt is jobban tisztában vannak az éppen aktuális trendekkel. Napjainkban, az információ világában a pozitív jelenlét, a marketing ereje megkérdőjelezhetetlen.

A szakmai konferenciákon, rendezvényeken való részvétel lehetőségének támogatása.

A csapattagoknak szüksége van a támogatásra a cégen kívüli társaik és a kapcsolódó iparági fejlesztések nyomon követésével. Az iparági szakértőkkel és a versenytársakkal fenntartott kapcsolataik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a márka, az üzlet fellendítésében vagy éppenséggel jelenthetnek óriási veszélyt, ha nem kellő szaktudással, figyelemmel és gondossággal képviselik a céget.

Amikor egy cég munkavállalói részt vesznek a kiállításokon és a konferenciákon -akármelyik részlegről is vannak jelen- ők abban a pillanatban egyúttal marketing szerepet is vállalnak. Ezért fontos, hogy a csapat összes tagja tájékozott legyen az eseményekről, ismerjék a folyamatokat és kapjanak lehetőséget a valódi ügyfelekkel való kapcsolatok fejlesztésére.

A keresztkapcsolatok, az interakció és a fejlődés lehetőségének biztosítása.

Fontos, hogy a fejlesztőtől kezdve a takarítóig mindenkinek legyen lehetősége beszélni a marketingről és az ötleteiket legyen mikor, hol és kinek elmondaniuk. 

Akár azt is lehet, hogy a dolgozókat ideiglenes feladatokra különböző területekre helyezzük át, mert egyrészt sokan szeretnék kockázatmentesen kipróbálni magukat más területeken, másrészt különböző területek készségeinek, tapasztalatainak jobb megértése révén a másik osztályon, részlegen dolgozó munkavállalókból is csapatot lehet építeni, akik egymást segítve haladnak a közös cél felé.

A "marketing" erőfeszítések és eredmények felismerése és értékelése.

A csapat nem marketinges tagjai, ha látják, hogy ők is valamilyen módon jutalomban részesülnek marketinges erőfeszítéseik után, motiváltak lesznek abban, hogy egyéb munkájukon kívül így is hozzájáruljanak a sikerhez. 

A  lehetőségek végtelenek, lehet akár új ügyfelet hozni vagy megosztani egy közösségi oldalon közzétett céges bejegyzést, részt lehet venni egy közösségi média kampányban és akár a társaságot is lehet képviselni valamilyen társadalmi rendezvényen.

Mindezek nem teszik szükségessé a marketing költség jelentős növelését, a vállalkozás ismertsége sokszor fontosabb a pénznél. Társadalmi és környezetvédelmi szerepvállalással ráadásul a személyes hűséget is növelheti egy vállalkozás.


A leghatékonyabb csapatok azok, akik kollektív felelősséget éreznek az üzleti sikerért és hajlandóak hozzájárulni a vállalat növekedésének minden eleméhez. Ez minden szinten fejleszti a vezetőket és azok, akik nem haboznak felelősséget vállalni, amikor üzleti növekedési lehetőségeket látnak, hatást gyakorolnak a cégre és a marketingre is.