Melyiket választanád, a mikroszkópot vagy a távcsövet?  

2020.01.28

A mikroszkópok és a teleszkópok különböző eszközök, melyeket annak érdekében használnak a különböző tudományágakban, hogy feltárják és megértsék a vizsgált dolgokat.  

Miközben valószínűleg már mindkettőt használtad, aligha gondolkodtál el azon, hogy vajon milyen kapcsolatban is állnak a sikereiddel. Egészen mostanáig.

A környezetünkről nyerhető információ jelentős részének megszerzésében különleges és kiemelt szerepe van látásunknak, látásmódunknak. Mind a mikroszkóp, mind a teleszkóp képet nyújt a világról és mindkettő segíthet ismereteink bővítésében.

A Mikroszkóp

olyan eszköz, amellyel nagyon kicsi tárgyakat lehet megnézni képük felnagyításával. Mikroszkópot használunk egy adott helyzet részleteinek megismerésére, ugyanis segít tisztán látni, mi történt és miért működött (vagy inkább miért nem működött), segíti a folyamat és/vagy a rendszer részleteinek megismerését és az esetleges problémák azonosítását. De mint minden szerszámnak, a mikroszkópnak is vannak korlátai, hátrányai.

Vajon mindig, minden esetben meg kell nézni a legapróbb részleteket is? 

A teleszkóp

célja, hogy a világűrből származó tárgyak minél fényesebbek, kontrasztosabbak és nagyobbak legyenek. Ha világosabb és tisztább képet akarunk kapni arról hova is tartunk, akkor a jövőbe kell néznünk.

A távcsövek használatával kapcsolatos korlátozott tapasztalataim alapján nem árt egyértelművé tenni, hogy mit is akarunk látni és miután eldöntöttünk, csak utána állunk neki megkeresni és tanulmányozni.

Te látod a jelened és jövőd közti kapcsolatot? 

Ha csapatban dolgozol, akkor gondolom te is abban bízol, hogy a vezetőd látja a képet és az irányt is. De mi van az egyéni célokkal és elképzelésekkel? 

A teleszkópba való belepillantás legalább annyira jelentős, mint a mikroszkóp használata az analizálásban, elengedhetetlen a célok meghatározásához. Hiszen hogyan akarsz eljutni valahova, ha azt sem tudod hova mész?

Perspektíva keresése

Ahogy a tudományban, úgy a hétköznapi életben, a munkában és úgy általánosságban a célok meghatározásában is jelentős szerepe van ezen eszközöknek. 

Túl sokan túl sok időt töltenek el (felesleges) elemzésekre, s messzemenően analizálják a problémákat, ám nem fordítanak elegendő időt arra, hogy felemeljék a fejüket és előre tekintsenek, s megfigyeljék valójában merre is tartanak.

A perspektíva azt jelenti, hogy valaki előretekint, nem pedig azt, hogy belemélyed az iratokba és teljesen kizárja a külvilágot.

Nyilvánvaló, hogy időt kell szakítani az elemzésre, de a távcső használata nélkül nem lesz képünk és perspektívánk, amely hosszú távon szolgál bennünket.