Miért kell üzleti terv?

2020.05.27


Mindenkinek van egy terve, amíg szájon nem vágják.

Mike Tyson

Ez az emlékezetes idézet gyakran kerül szóba az üzleti terv hiánya esetén.  

Hiszen miért is aggódjon a versenytársak vizsgálata miatt és minek foglalkozzon a piacra jutás stratégiájának és a pénzügyi modellnek a részleteivel, ha mindez úgyis megváltozik, ha a terméket forgalomba hozza? Miért ülne soha véget nem érő stratégiai üléseken, amikor a valódi piaci erőkkel való szembesülés úgyis valószínűleg teljesen más lesz?

A stratégiai tervezés folyamat. 

Nem számít, hogy milyen vállalkozásról van szó, mindig helyzetelemzéssel és piaci áttekintéssel kezdődik. Meg kell értenie a piacot ahova szeretne belépni. A tervezési folyamat során számos kulcskérdéssel kell foglalkozni:

• Milyen növekedési lehetőségek vannak?

• Ki a legfontosabb szereplő?

• Melyek az erősségei és gyengeségei?

• Milyen konkrét versenyelőnyei vannak?

• Mi az Ön egyedi megoldása?

• Mi a piacra lépési stratégiája?

Miközben küzd ezekkel a kritikus kérdésekkel, jobb terméket vagy szolgáltatást fog életre hívni. Jobb lesz a termék piaci illeszkedése, mivel nagyon részletesen megérti a versenyelőnyeit.

A Tesla tanulságai

A Tesla weboldalán, a "The Tesla Motors Master Plan" című blog bejegyzésében Elon Musk írta:

• Építs sportautót

• Használd ezt a pénzt megfizethető autó felépítésére

• Használd ezt a pénzt egy még olcsóbb autó felépítésére

Tizennégy évvel később ugyanazon terv szerint dolgoznak. Ma már világszerte ismertek és az elektromos járművek domináns gyártójává váltak. Hosszú évek próbálkozásai során találtak egy piaci rést és elkezdtek a vertikális integrációra koncentrálni, hogy olcsóbb autókat hozzanak létre.

A gyártási világban, amelyben a horizontális ellátási lánc integráció az uralkodó, a Tesla az egyetlen gépjárműgyártó, amely teljesen vertikálisan integrálódott. A legnehezebb technológiai kihívás kulcselemének, az akkumulátor technológiának a tulajdonosa. Ezzel pedig egy közvetlen fogyasztói üzleti modellt hozott létre, megkerülve a kereskedők franchise modelljét, amely továbbra is a régi gyártók domináns üzleti modellje.

Bevásárlóközpontokban bemutatótermeket hozott létre, ahol az ügyfelek kapcsolatba léphetnek az értékesítőkkel, válaszokat kaphatnak kérdéseikre és online rendelhetnek autókat. A tesztvezetéseket parkolóban rendezték meg. A Tesla a vevőszolgálat hálózatát is birtokolja, ily módon megkerüli a kereskedőszolgálati hálózat költségeit.

Ráadásul a Tesla nagyon alacsony marketing költségekkel dolgozik, soha nem hirdette autóit, ellenben Elon Musk a közösségi médiát mesterien használja a termékek bevezetésekhez.

A Tesla erős vezetése, tisztán látása és az képessége, hogy tud tanulni a hibáiból,  az évszázad egyik legsikeresebb autóipari vállalatává tette.

Az alkalmazkodóképesség és az ellenálló képesség tervezése

A stratégiai tervezés arra készteti a vállalkozókat, hogy előre lássák a jövőbeli kihívásokat és készen álljanak arra, hogy reagálni tudjanak rájuk. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyjából bármilyen extrém környezeti feltételekkel szemben képesek legyen megbirkózni. 

Például a jelenlegi világjárvány arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy új üzleti modelleket hozzanak létre, amelyek reagálnak a társadalmi távolságtartás és a korlátozott utazás új valóságára.

Hosszú idő lesz, amíg a világ visszatér a szokásos üzleti életbe. De azok a vállalatok, amelyek tudnak és akarnak tervezni, előre látják a változásokat és gyorsan reagálnak rájuk, túlélik. Mások, akik a stratégiai tervezés mentén elmulasztották kifejleszteni az az alkalmazkodó- és ellenálló képességüket, az út szélén maradnak.