Miért fontos az empátia a vezetők számára?

2020.07.02

Segít abban, hogy kiváló vezetők legyünk ne csak az irodában, hanem az irodán kívül is.

Könnyű manapság cinikusnak lenni. A hírcsatornák szalagcímei folyamatosan negatív eseményekről szólnak és a nyilvánvalóan szándékos retorika mellett olyan könnyű elhinni, hogy az erőszak, az idegengyűlölet és az előítéletek uralják a világunkat.

Ennek ellenére van egy másik - pozitívabb - módszer. A világ minden tájáról származó információkhoz való (ám valójában igencsak korlátozott) hozzáférés lehetőséget kínál arra, hogy mások igényeire odafigyeljünk és együttérzéssel reagáljunk rájuk.

Az érzelmeinkkel való játék a média üzleti modellje. De az, ahogyan ezekre reagálunk, az a mi döntésünkön múlik. Az érzéseinket mi választjuk. Tehát miért nem választjuk az empátiát?

Mindannyian tudjuk, hogy az empátia a helyes cselekedet. Nem csupán a világ számára jó, hanem a saját (lelki) egészségünkre is pozitív hatással van. Ráadásul nem utolsó szempont, hogy versenyelőnyt is hozhat az üzleti életben. Az a képességünk, hogy mások szemszögéből megismerjük a világot, az üzleti eszközkészlet egyik legfontosabb eleme.

Tehát járjuk át az empátia, az együttérzés üzleti előnyeit.

A kapcsolatteremtés alapja az empátia. Az emberekkel való kapcsolat pedig a vállalkozói készség lényeges része. John Lennon egyszer mondta: 

Az álom, amelyet egyedül álmodsz, csak egy álom. Az álom, amelyet mással álmodsz, a valóság."

A vállalkozók jobban ismerik ezt a valóságot, mint bárki más. A vállalkozás az emberektől függ: a csapattól, az ügyfelektől, a közönségtől, a versenytársaktól. Nem építhetjük fel a következő Tesla-t anélkül, hogy emberek ezrei - sőt akár milliói is - ne segítenének az út mentén. Ha ezek az emberek csak idegeneket jelentenek neked, tudod őket forintban vagy euroban mérni, akkor valószínűleg soha nem fogod elérni a céljaidat és nem leszel olyan sikeres, mint amilyen amúgy lehettél volna. 

Az empátia mindenféle helyzetben segíthet az üzleti vezetőknek függetlenül attól, hogy milyen célokkal rendelkeznek, akár a következő nagy ötletet kívánják életre hívni, akár küzdenek a közönség megtartásáért vagy egyszerűen csak további lehetőségeket keresnek a növekedéshez.

Miért fontos az empátia a vezetők számára?

Az üzleti életben a vezetők általában két elsődleges cél mentén próbálnak egyensúlyozni. Minden jó vezető egyik célja a saját csapata teljesítményének optimalizálása, a másik cél pedig a versenytársak legyőzése. Mindkét cél eléréséhez empátia szükséges.

A csapat optimalizálása. 
 

Mi a legalapvetőbb gondolat egy vállalkozás esetében? Egy problémát megoldani, egy igényt kielégíteni, nem igaz? A probléma azonosításához meg kell érteni azokat a kihívásokat, amelyekkel az emberek a mindennapi életében szembesülnek.

Hiába vagyunk optimisták az elképzeléseinket illetően, ha nem látjuk mire van szükség és nem oldunk meg problémákat az elképzeléseinkkel. Nem elég, ha csupán üzleti ötletünk van. Figyelembe kell venni a termék vagy szolgáltatás iránti keresletet - nem csak egy halvány vágyat, hanem a hajlandóságot arra, hogy az emberek a nehezen megkeresett pénzüket nálunk költsék el. Ezt nem teheti meg az, aki nem érti meg a célfogyasztót és azt, hogy az általunk kínált ajánlat képes megkönnyíti az életét.

Az üzleti szakértők által nyújtott leggyakoribb tanács az, hogy találd meg a piaci rést, majd hozd létre a célpiac profilját - találd meg az embereket, akik megfelelnek az adott termék vagy szolgáltatás ideális életkorának, nemének, jövedelmének és egyéb tényezőinek. Minél jobban megérted a célpiacot vagy a közönséget, annál jobban tudod testre szabni az ajánlataidat.

A versenytársak legyőzése. 
 

Hogyan tudom megmondani, hogy az üzleti ötletem jó vagy rossz? 

Csak azért, mert van megoldásod, ez önmagában még nem azt jelenti, hogy előnyöd lesz a versenytársakkal szemben. Képesnek kell lenned arra, hogy úttörője legyél az ötletednek és ami fontos, el kell kerülnöd, hogy mások utánozzák, használják a modelledet. Ez azt jelenti, hogy piacvezetővé válhatsz, miközben mindenki más még mindig csak a saját stratégiáját dolgozza ki. Némi empátiával, a versenytársak gondolkodásának megértésével képes lehetsz arra, hogy meghatározd a sarokpontokat.  

Vajon olyan tudás, ötlet, amit más kiváló vezetőktől átvehetsz a saját vállalkozásod fejlesztése érdekében? 

Az írás területén egy általános idézet, hogy " a jó írók kölcsönöznek, a nagyszerű írók lopnak". Vagyis a legjobb írók nemcsak új stílusokat fogadhatnak el, hanem olyan zökkenőmentesen beépíthetik őket saját műveikbe, hogy egy kívülálló azt feltételezheti, hogy teljes egészükben az ő gondolataik. 

Mit tudsz tanulni másoktól, hogy idővel magad is mesterré válj? 

Hogyan mutathatom ki az empátiát?

Rengeteg módon lehet gyakorolni az empátiát a mindennapi életében. Biztos lehetsz abban, hogy ha elkerülsz bizonyos szavakat, amelyek az embereket kényelmetlen helyzetbe hozzák vagy miatta alsóbbrendűnek érzik magukat, akkor jó úton jársz. 

Egészen biztos, hogy ha lenne egy "igazán nyerő tuti" tipp vagy trükk az empátia alkalmazásához, akkor már mindenki használná. Ehelyett az empátia minden problémára egyedi megoldást igényel. A lényeg csupán az, hogy képzeld magad a másik helyébe és tartsd szem előtt, hogy minden helyzet mindig egyedi megoldást kíván.

A vállalkozástól vagy helyzettől függően nem mindig lehetséges megismerni mindenkit, aki az adott céghez tartozik. A nagyvállalatoknál egyszerűen nincs idő megismerni minden alkalmazottat személyes szinten. Szóval, mit lehet tenni ezekben az esetekben?

Próbáld elkerülni az olyan trükköket, mint például egy ping-pong asztal elhelyezése és összpontosíts olyan dolgokra, amelyek észrevehető változást idéznek elő az emberek életében. 

Vajon melyik számít igazán, egy ingyenes energiaital automata vagy a munkáltató által nyújtott rendkívüli apasági szabadság bevezetése? 

Határozd meg mi fontos a munkavállalóknak és bizonyítsd be, hogy fontosak számodra. Az empátia gyakorlásával az irodában boldogabb alkalmazottak dolgoznak majd, akik termelékenyebbek és ez nagyobb nyereséget eredményezhet. A kapcsolatokba való befektetés segít építeni a vállalkozást és erősebbé is teheti azt. 

Megnövekedett értékesítés, lojalitás.

Minden képzett értékesítő tudja, hogy az értékesítés kulcsa az ügyfelek igényeinek előrejelzése és annak bemutatása, hogy a termék vagy szolgáltatás miként felel meg legjobban az igényeknek. Az ügyfelek igényeinek valódi megértése azt jelenti, hogy tükrözik vágyaikat, félelmeiket és mindazt, ami foglalkoztatja őket. Ha az értékesítési csapat nem érti meg az ügyfelek életét, érzéseit, akkor hogyan fogja a termékek és szolgáltatásokkal nyújtott előnyöket hitelesen bemutatni nekik?

Ez az empátia hatalma az üzleti életben.

A megnövekedett eladásokon túlmenően azonban még inkább értékesek a hűséges ügyfelek. 

Tudtad, hogy a kedvesség jól jövedelmező? :) 

Felgyorsult termelékenység és innováció.

Amikor az ügyfelek a vállalkozásodat empatikusnak látják, akkor az eladások növekedése tapasztalható, és ... még több. Az erős empatikus képességgel rendelkező alkalmazottak termelékenyebbek és innovatívabbak. 

A Google ezt jól ismeri. A vállalat 1998-as alapítása óta a legjobb számítógépes tudósok, szoftvermérnökök, elemzők és magasan képzett  szakemberek felvételére összpontosított. De a Google által 2017-ben kiadott tanulmány kimutatta, hogy a vállalat legfontosabb új ötleteit olyan B-csapatok adják, amelyek olyan alkalmazottakból állnak, akik széles körű készségeket képviselnek, ideértve: egyenlőség, nagylelkűség, kíváncsiság mások ötletei iránt, empátia és érzelmi intelligencia. Lehet, hogy nem ezekben a csapatokban voltak a legkiválóbb tudósok, de ha a csapat tagjai magabiztosak és tudják, hogy meghallgatják őket, nagyszerű ötletek születnek.

Elkötelezettség és együttműködés.

Ha a vezetők és a csapat tagjai együttérzést és hajlandóságot mutatnak mások/egymás iránt, akkor ebből az is következik, hogy az empátiát ösztönző kultúrájú vállalatok vonzzák az erősen elkötelezett embereket.  

Ez rendkívül fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a mai munkavállalók sokkal érzékenyebbek a körülményekre. A kiváló szakemberek rengeteg foglalkoztatási lehetőség közül választhatnak.


Összegzés.

Az üzleti előnyök mindegyike remekül hangzik, de valószínű, hogy önmagában egyikük sem tesz empatikussá egyetlen társaságot sem. A változás valódi végrehajtása érdekében az első lépés az, hogy megértsük honnan jönnek mások. Ha arra koncentrálsz, hogy megértsd kollégáidat, akkor nagy hatással lehetsz a csapatodra, a márkádra és a világra.

Valószínű olvasás közben az empatikusabb társaság létrehozásának üzleti előnyeiről való felsorolás közben észrevetted az iróniát, hogy arra "kényszerítettelek", hogy tedd félre az érdekeidet azzal, hogy megmutatod másoknak azt, ami valójában a te érdeked... 

Természetesen egy ideális világban elengedhetetlen az a törekvés, hogy helyesen cselekedjünk. Mivel a motiváció az egyes egyének és a szervezetek szempontjából egyedülálló, egyúttal jó ötlet az empátia felkarolására. 

Saját karrierem során szemtanúja voltam, hogy bizonyos vezetők és szakemberek, akik először pusztán üzleti érdekből figyeltek másokra, idővel megváltoztak és arra törekedtek, hogy valóban több jót tegyenek. Időnként egy beszéd segíthet az embereknek és a szervezeteknek "kívülről" átalakulni, hogy végül valóban empatikusabb hellyé tegyék a világot...