Hogyan küzdjünk meg azzal, hogy a munkahelyünkön senki sem figyel ránk ?

2019.04.04

Nem túl lelkesítő olyan munkahelyen dolgozni, ahol az erőfeszítések észrevétlenek maradnak. Hogyan hívhatja fel a figyelmet az elért eredményeire anélkül, hogy felvágna a munkájával? Kivel kellene beszélnie, hogy ne érezze magát így? És ha a helyzet nem változik, mennyi ideig kell maradnia? 

Láthatatlan a munkahelyén?


Sokan úgy érzik, hogy szinte láthatatlanok abban a szervezetben, ahol dolgoznak. Tanultak, képzettek, intelligensek, jó képességekkel rendelkeznek, de valahogy úgy tűnik, hogy nem veszik észre őket. 

Ismerősen hangzik?  

Semmi sem rosszabb annál, mint amikor senki nem látja és nem hallja, amit mondunk. Mindannyian igényeljük, hogy erőfeszítéseinket értékeljék és amikor a kollégáink vagy a főnökünk ezt nem veszik észre, akkor egy idő után úgy érezzük magunkat, mintha nem tartoznánk a céghez. Lehet, hogy hirtelen a szakmai jövő is kérdőjelessé válik, mert ha senki nem foglalkozik az eredményeinkkel, akkor aligha bízhatunk abban, hogy lesz lehetőségünk előrébb lépni a ranglétrán.

Ennek gyakran nem egyetlen oka van, de könnyen előfordulhat, hogy előbb kezdjük el hibáztatni a szervezetet, minthogy feltennénk magunknak a kérdést, miért is vagyunk láthatatlanok?

Sokan csak azért állnak be a sorba, mert úgy gondolják, hogy ezzel megfelelnek az elvárt viselkedési normának és tudtukon kívül ezzel a magatartással befolyásolják karrierlehetőségeiket. Ahhoz, hogy valaki kitűnjön, először azt a gondolkodásmódot kell megváltoztatni, ahogy korábban a munkához állt.  

Hogyan legyen látható?


1. Legyen realista.

Mielőtt bármilyen lépést tenne, először kérdezze meg magától, hogy valóban reális elvárás-e a főnöktől és a munkatársaktól, hogy jobban figyeljenek. Az emberek nagyon elfoglaltak és előfordulhat, hogy a kapott visszajelzés nem olyan sok, mint amennyit szeretne, de "ésszerű" az adott szervezet keretein belül.

Könnyen lehet, hogy a kollégái és a főnöke azért hagyják figyelmen kívül, amit csinál, mert azt magától értetődőnek veszik. Ha nem érzi magát megbecsülve, akkor gondolkodjon el a legutóbbi teljesítményén és kérdezze meg magától: Rendkívüli volt a munkám? Túlnyomó részben azt tettem, amit a munkatársaim szoktak csinálni? Ha ezt egy munkatársam végzi, vajon értékelném az erőfeszítéseit vagy természetesnek venném? 

Ha nem biztos a válaszaiban, akkor kérdezze meg egy magasabb pozícióban lévő kollégáját vagy azt, akit mélyen tisztel. 

2. Bízzon magában.

Higgye el, hogy képes új, ismeretlen feladat elvégzésére is, emelje fel a kezét, hogy jelentkezzen rá. Számos munkahelyi tanulmány megállapította, hogy a nők általában alábecsülik, míg a férfiak túlbecsülik a saját képességeiket. Ennek az a következménye, hogy a nők nagyobb valószínűséggel ülnek vissza az asztalukhoz és nem jelentkeznek olyan feladatra, amely előléptetéshez vezethet. Sokan pedig azért nem jelentkeznek, mert nem hiszik el, hogy elég jók a feladathoz. 

Az igazság az, hogy mindenkinek minden új szerephez fel kell nőnie és ha változást akarunk, érdemes kockáztatni.

3. Beszéljen a munkájáról.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy ha csendben keményen dolgoznak, idővel minden eredményüket elismerik. Ez nem igaz. A legtöbb esetben még a cégnél dolgozó munkatársai sem tudják pontosan, hogy mit csinál és milyen eredményeket ért el. Azáltal, hogy növeli a kommunikációját azokkal a projektekkel kapcsolatban, amelyeken dolgozik és/vagy amiket elért, felhívhatja munkájára és saját magára is a figyelmet.

Sokan azért nem beszélnek a munkájukról, mert kényelmetlenül vagy kínosan érzik magukat, mert azt gondolják, hogy ha arról mesélnek, az dicsekvésnek tűnhet. Ha valaki ezt teszi, miközben a színfalak mögött valójában nem végzi a dolgát, akkor ez valóban kellemetlen. 

4. Beszéljen a főnökével.

Ha a fent említett erőfeszítések nem vezetnek eredményre és már  hozzászokott ahhoz, hogy az ötleteit figyelmen kívül hagyják vagy elfelejtik, üljön le beszélgetni a főnökével. Nem igazán diplomatikus azt mondani, hogy több elismerést szeretne, célszerűbb helyette az elmúlt negyedévről beszélgetni és megkérni, hogy segítsen felismerni az erősségeit és gyengeségeit, illetve megadni a lehetőséget, hogy ő tegyen javaslatot hol van szükség fejlődésre. 

5. Dicsérje mások erőfeszítéseit.

Ha szeretné, hogy munkáját értékeljék, akkor figyeljen mások munkájára is  és értékelje, dicsérje azt. Az a személy, aki észreveszi a jól elvégzett munkát, a változás ügynöke lehet egy szervezetben. 

Ha másokat dicsér, akkor a saját munkájára is felhívhatja a figyelmet és lehet, hogy legközelebb viszonzásra kerül a dicséret és a munkája másoknak is fel fog tűnni.  

6. Álljon ki a munkája mellett, képviselje magát. 


Épp egy megbeszélésen ül és van egy jó ötlete, amit hangosan ki is mond: Mi van, ha megváltoztatjuk a folyamatot, hogy az értékesítési csoport lássa először a jelentést? Talán néhány udvarias kolléga egy halk "talán" vagy "akár működhet" választ mormol el, de a beszélgetés igen gyorsan elmozdul másfelé. Ön persze bosszús és csalódott, de úgy dönt, hogy most ezt annyiban hagyja. 

A következő héten megint a meetingen ül és ismét felmerül a korábbi probléma, amikor az egyik kollégájától ezt hallja: Tudjátok, arra gondoltam, hogy mi van, ha megváltoztatjuk a folyamatot, hogy az értékesítési csoport lássa először a jelentést? Alig hiszi el, amit hall. Nem csupán a múlt héten feltett kérdést ismétli meg a kollégája szóról- szóra, hanem mindenki rábólint, mintha a villanykörte feltalálása óta ez lenne a legnagyobb ötlet.

Mit tehet ilyen esetben?

Abban a pillanatban, amikor úgy érzi, hogy az ötlete megint süket fülekre talál, ne féljen kezdeményezni a beszélgetés folytatását. Próbálja meg a következő kérdéseket, mint például: Gondoljátok, hogy ez működhet? Láttok valamilyen problémát ezzel a megközelítéssel? Mi lenne a következő lépésünk, ha....?

Sokkal nehezebb lesz, hogy figyelmen kívül hagyják, ha kérdéseket tesz fel és gondolkodásra készteti kollégáit.  Vagy az előző példánál maradva, mi lenne ha egy ilyen esetben a következőt kérdezné: Meg tudnád magyarázni, hogy ez miben különbözik attól, amit a múlt heti meetingen javasoltam? Valószínűleg a munkatársainak kissé le fog esni az álla a kérdésen és - bár nem az a célja, hogy zavarba hozza vagy megszégyenítse- ez hatékony módja annak, hogy felhívja a figyelmet magára. 

Próbáljon meg olykor időt szakítani arra, hogy átgondolja az erősségeit, gyengeségeit, az elvégzett munkáját. Hasznos feladat emlékeztetni magunkat az eredményekre és a célokra. 


7. Gondolkodjon előre.

Ha továbbra is alulértékeltnek vagy láthatatlannak érzi magát, pedig mindent megtett, kiállt az ötleteiért, leült beszélgetni a főnökével (több alkalommal), akkor előfordulhat, hogy ez egy jele annak, hogy nem a megfelelő munkahelyen dolgozik.

Sokan dolgoznak olyan munkahelyeken, amelyek nem csupán egy, hanem sok szempontból nem tökéletesek. De ha mindent megpróbált, semmi sem működött és egyszerűen ez kihat a mindennapi hangulatára, akkor könnyen lehet, hogy ideje új munkát keresni.