Hogyan segítheti a kudarc a karrierépítést? 

2019.08.13

Hogyan segítheti a kudarc a karrierépítést?


Legyenek a hibák és a kudarcok mérföldkövek a malomkövek helyett." 

Jack Ma, az Alibaba Group alapítójának neve bizonyára sokak előtt ismerősen cseng. Az viszont talán már kevésbé ismert, hogy az Alibaba sikerét megelőzően számos kudarc érte: sikertelen főiskolai felvételi vizsgák, tucatnyi munkahelyi elbocsátás, beleértve a KFC-t is. Ám mindezek ellenére sem adta fel és 2019-ben ő Kína leggazdagabb embere, a világon pedig a  leggazdagabbak listájának 22. helyére küzdötte fel magát. 

Az ő sikertörténete is példázza, hogy a csúcsra vezető úton elkerülhetetlenek a kudarcok, különösen a nagy kockázattal járó ambiciózus célok elérése esetén és mintegy véletlenül még senki sem állt fel a dobogó tetejére. Jack Ma ha úgy döntött volna, hogy nem próbálkozik tovább és csak az elmulasztott lehetőségeit siratja, akkor a cikkben sem az ő sikertörténetével kezdtem volna.

A hozzáállásnak bizony sok köze van ahhoz, hogy miként kezeljük a negatív hatásokat. Ha leckeként tekintünk rájuk, megvizsgáljuk mit csináltunk rosszul, mit kellett volna másként és nem hagyjuk, hogy a negatív gondolatok, a kifogások akadályozzák utunkat, akkor mi is lépésenként egyre közelebb kerülhetünk az álmainkhoz.

A sikeres emberek többségét ugyanis az eltökéltség, az elhivatottság hajtja és viszi mindig előre. A sikertelenségét gyakran sokkal komolyabban veszik figyelembe, mint amennyire valóban kellene, hiszen természetes, hogy hibákat követünk el az életünk, munkánk során. Egészen biztosan mindenki vallott már valamilyen kudarcot az életében, de nem mindenki próbál újra és újra felállni és továbbmenni.

A következő öt területen a kudarc segítheti a karrierépítést. 

1.  Új irányok megfogalmazása. 

Amint a mondás is tartja, amikor egy ajtó bezárul, nyomban kitárul egy másik. Talán ez így meglehetősen idilli, hiszen nem mindenki előtt tárulnak ki az ajtók, sokunknak ki kell nyitnunk. Sokkal inkább találónak érzem azt, hogy a kudarcok álruhába öltözött lehetőségek. 

Időnként ugyanis képesek vagyunk annyira elveszni a hétköznapok feladataiban, hogy arról is megfeledkezünk mi ösztönzött korábban és már tulajdonképpen magunk sem tudjuk pontosan mi is visz minket előre. 

A negatív élmények viszont tökéletes alkalmat, lehetőséget biztosítanak arra, hogy áttekintsük a karrierünket és átgondoljuk merre haladjunk tovább. Még mindig a korábban kitűzött célunk maradt az irány vagy időközben annyira megváltoztunk, hogy új célokat kell kitűznünk? Akár újraéledt vagy újra fogalmazott célokról legyen is szó, ha nem azon az úton járunk, amelyek odavezetnek, akkor bizony érdemes körbenézni és megkeresni a célunkhoz vezető utat.

2. Kiszállás a taposómalomból.

A rutin egyfajta keretbe foglalja az életünket és a betartása működteti a rendszert, de nem érdemes mindig csak a határokon belül mozogni. Gyakran a hétköznapok rutinja miatt a teljesítmény is rutinszerűvé válik, nem kiemelkedővé és talán még a hibalehetőség is jobban előfordul, amely kudarchoz vezet. 

Egy hiba olykor olyan érzés, mint amikor a szőnyeget kirántják alólunk. Egy pillanatra azt sem tudjuk hol vagyunk, sőt talán még azt is elfelejtjük hogyan kerültünk oda, csak a koppanást, a fájdalmat érezzük. Egy biztos, lefékez és megállít. Azonban ez nem feltétlenül olyan rossz dolog. Segít, hogy figyelj jobban, legyél óvatosabb, körültekintőbb vagy olykor teljesen ellenkezőleg hat: merészebb, bátrabb, kezdeményezőbb leszel utána. 

A kudarc ezáltal jobb és hatékonyabb dolgozóvá tehet, ez pedig mi más, ha nem segítség? 

3. Katalizátor a változáshoz.

A kudarc a legtisztább jel, amit valaha is kaphatsz, amikor valamit nem jól csinálsz. Lehetőséget ad arra, hogy őszintén átértékeld mi nem működött és ezt mintegy katalizátorként felhasználhatod a változáshoz. 

Át kell gondolni min és hogyan kéne változtatni, hogy ez ne forduljon elő többet. Lehet, hogy valójában már régóta tudod, hiszen voltak jelek, csak valamiért nem vetted észre, talán mert nem akartad észrevenni. Valami visszatartott. De amikor valami ráébreszt, akkor rájössz, hogy ez így nem mehet tovább, fel kell számolnod, le kell számolnod vele. 

Minden hibát megfelelő módon kell kezelni és a következő lépés kezdeteként kell rá tekinteni. Nem, cseppet sem kellemes ezt megtapasztalni, de kiválóan tud jó irányba terelni. A pofon, a kudarc az egyik legjobb tanár az életben, s ha valaki képes átlépni a miatta érzett fájdalmon, akkor talán képes látni a lehetőséget is a fejlődésre és ez nem csak a magánéletben, hanem a munkában is előnyökkel jár.

4. Emlékeztető a jövőre.

Csak az a kudarc, amiből nem tanulsz. Ha újra és újra ugyanazokat a hibákat követed el, akkor nyilvánvalóan nem tanultál a hibáidból.

Ha viszont figyelemmel vagy rá, akkor megvéd a jövőbeli várhatóan még nagyobb kudarcoktól. Valószínűleg soha nem érhetjük el azt a pontot, ahol nem fogunk hibázni, de a korábbiakat szem előtt tarthatjuk és megkísérelhetjük úgy alakítani a dolgainkat, hogy legalább az esélyét próbáljuk minimalizálni. Az idő múlásával ugyanis csak növekszünk, erősödünk, tanulunk és tapasztalatot szerzünk. A tanulás, a fejlődés iránti hajlandóság pedig a legjobban teljesítő emberek közös vonása.

5. Alázatosság mindenekelőtt.

Amikor valaki a karrierje során csak a sikert tapasztalja meg, akkor könnyen azt gondolhatja magáról, hogy legyőzhetetlen. A kudarc érzésének hiánya torzíthatja a valóságot. 

Aki negatív élményeken van túl és ebből építkezett, őt ezek alázatossá teszik, hiszen aki megtapasztalta a mélységet, a magasságot még inkább értékeli és törekszik arra, hogy lehetőség szerint sose érezze újra a fájdalom, a sikertelenség ízét.  

A nyertesek és a vesztesek közötti legfontosabb különbség az, hogyan reagálnak ezekre a negatív élményekre, hatásokra. A vesztesek az indokot látják benne, amiért végül feladják, míg a nyertesek azt látják hogyan használják a fejlődésükhöz. 

Mielőtt bármibe is belekezdesz, emlékeztesd magad arra, hogy a hegycsúcs tetejére nem lehet véletlenül feljutni, keményen kell dolgozni és soha nem szabad feladni. Ne feledd, hogy nem a körülményeid, hanem a döntéseid alakítanak.