Hogyan segít a technológia hatékonyabb vezetővé válni?

2018.09.21

A technológia egyre fontosabb eleme az üzleti életnek. Elengedhetetlen, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a napi feladatokat egy vállalkozás teljesíteni tudja. Az üzleti életben jelen lévők hatékonyságban kétségkívül nagy szerepet játszik, ugyanis a megfelelő technológia a megfelelő módon alkalmazva teljesen megváltoztathatja a munkakörnyezetet, a munka milyenségét tulajdonképpen bármely szervezeti szinten. Hogyan használják a vállalkozások a rendelkezésre álló eszközöket és hogyan segítenek ezek az eszközök?

Kommunikáció

A kommunikáció képessége az egyik legkeresettebb tulajdonságok, készségek közé tartozik különösen azok számára, akik újonnan lépnek be a munkaerőpiacra. Azonban nem csupán maga a kommunikáció, hanem a konstruktív kommunikáció kulcsfontosságú.

Sokan vallják, hogy egyrészt fontos megosztani a tapasztalatokat egymás között a cégen belül, másrészt időről-időre érdemes megbeszélni a cég küldetését, jövőképét és értékeit a munkavállalókkal. Ez segít abban, hogy a munkavállaló érezze, hogy helye és feladata van a cégben és ne csupán a jelenben gondolkodjon, hanem lássa magát, a lehetőségeit hosszabb távon is.

A technológia szerepet játszik abban is, hogy letisztultabb legyen a kommunikáció. Lehetővé teszi, hogy a vezetők könnyebben, gyorsabban, átláthatóbban és ellenőrizhetőbben kommunikáljanak egymással, munkatársaikkal, partnereikkel. Azonban nem csak a modern programok, hanem már a "régi" e-mailek is megkönnyítették a napi kommunikációt. 

Eszközök

Az alkalmazottak számára a megfelelő eszközök biztosítása az egyik legfontosabb a mai világban. Ha a munkavállalók rendelkeznek korszerű berendezésekkel, szoftverekkel, alkalmazásokkal, akkor nyilvánvaló, hogy hatékonyabban tudják napi feladataikat elvégezni.

Továbbá ma már az online képzési lehetőségek egyre inkább teret nyernek, mivel lehetővé teszik a cég alkalmazottai számára, hogy önállóan és saját idejükben képezzék magukat, nem pedig egy előre kijelölt munkanapon kötelezően kell beülniük egy előadást meghallgatni. Ezzel mindenki megkapja a lehetőséget, hogy ugyanazon információhoz hozzájusson, ugyanazon ismereteket megszerezze, anélkül, hogy ki kellene szakadnia akár egy éppen határidős munkából egy kötelező előadás meghallgatása miatt.

Munkavállalási lehetőségek

Az a korszak, amelyben most vagyunk, utat nyitott az új és szélesebb foglalkoztatási lehetőségeknek. A múltban a vállalkozások csak a földrajzi területükön dolgozó alkalmazottakra korlátozódtak és azok dolgoztak egy cégnél, akik napi szinten be tudtak járni. Azonban a jelenleg elérhető programok segítségével a jelöltek megtalálhatók, megkérdezhetők földrajzi korlátok nélkül és akár dolgozhatnak bárhol a világon.

A felhőalapú munkaterületek, a videocsevegő programok, mint például a Skype alkalmazásával a munkatársak bárhonnan be tudnak jelentkezni, rendelkezésre tudnak állni és dolgozni tudnak. Ezek a technológiák amellett, hogy rugalmasabb munkaidőt biztosítanak, egyúttal lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy elfoglalt életüket szabadabban, kevésbé kötötten alakítsák. Több lehetőséget teremtenek azok számára, akik nem szeretnek és nem akarnak fizikai korlátokat. 

A távoli foglalkoztatás már most számos vállalat számára opció és ez egyre csak népszerűbbé válik. Az elvi lehetőség, hogy valaki bárhonnan, akár a saját foteljéből dolgozzon, sokak számára igen vonzó.

Analitikai rendszerek

Az analitikus platformok, például a Google Analytics használata új utakat nyitott meg egy vállalkozás számára, hogy lássa, megértse és mérni tudja üzleti elemzések révén saját helyét, szerepét, súlyát az adott iparágban. Az elemzési eszközök segítségével nyomon követhetők az online megjelenítések, a webhely látogatóinak száma és ezeken kívül egyéb számos elemzési lehetőség áll rendelkezésre, amely segít meghatározni, hogyan és milyen módon építhetünk eredményesebb, sikeresebb üzletet.

Az elemzési termékek legfrissebb verziói elkezdték az alkalmazottak szintjén történő értékelést is. Képesek nyomon követni az alkalmazottak teljesítményét, időhasználatát és sikerét az adott pozícióikban. Ez lehetővé teszi a vezetők számára, hogy tudják beazonosítani az erősségeket és felmérni hol van szükség több segítségre, képzésre egy sikeresebb csapat létrehozása érdekében.