Hogyan lehet együtt dolgozni egy olyan főnökkel, akit nem kedvelünk

2020.02.12

Valószínűleg nem kell messzire menni ahhoz, hogy találjunk valakit, aki olyan vezető mellett dolgozik, akit egyáltalán nem kedvel vagy akiben egyszerűen már nem hisz. Lehet, hogy te is pont köztük vagy.

Számos oka lehet annak, hogy miért nem kedveljük a főnököt vagy miért nem hiszünk benne. Lehet, hogy

- többre vagyunk képesek, de mégis őt léptették elő,

- instabil erkölcsi lábakon áll,

- megrendült a belé vetett bizalom,

- szimplán a munkastílusa elviselhetetlen.

Bármi is legyen a háttérben, ezzel/ezekkel minden egyes nap szembe kell nézni, miközben a lehető legjobban kell dolgozni az irányítása alatt.

Ha te is olyan vezetővel dolgozol együtt, akit nem kedvelsz vagy akiben nem hiszel, akkor valószínűleg azt érzed, hogy a sikerhez vezető út különösen nehéz lesz. A legtöbb ember azt tanácsolja majd, hogy szerezz másik állást - és ha ez a lehetőség nyitva áll, akkor érdemes átgondolni. De néha egyszerűen nincs más választás, mint maradni, kivárni -legalábbis rövid távon.

Úgy gondolom, hogy a kihívásokkal teli időszakokban, a legnagyobb küzdelmek közepette tudunk a legjobban fejlődni, még ha akkor ezzel nem is vagyunk tisztában.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz, elkötelezheted magad amellett, hogy kihozod magadból a maximumot, s annyit tanulsz, amennyire csak képes vagy. Egy ilyen vezetést is túl lehet élni, sőt még így is lehet kiváló eredményeket elérni.

A jó hír (bizonyos értelemben) az, hogy ezzel nem vagy egyedül. Sok embernek vannak hasonló érzései, tehát mindig lesznek olyanok, akiknek a tapasztalatai segítenek másként hozzáállni a már-már elviselhetetlennek tűnő helyzethez.

Íme néhány javaslat:

Gondolj a saját céljaidra. Egy feszült helyzetben természetes, hogy panaszkodni akarunk - különösen arról a személyről, aki ezt kiváltotta. Azonban amikor másokra összpontosítasz, értelemszerűen nem magadra fókuszálsz. Érdemes a kesergés és/vagy önsajnálat helyett azt megfogalmazni mit szeretnél elérni és hogyan tudod azt mielőbb megvalósítani.

Hozd a legjobb formádat. Bár valószínűleg már naponta álmodozol a következő munkahelyedről, a kilépésed mégis nagymértékben függ attól, hogy milyen eredményeket érsz el a jelenlegi munkahelyeden. Még ha a főnök dühössé, elkeseredetté is tesz, szabotálja a munkád vagy egyszerűen csak csalódást okoz, a saját érdeked, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Tanulj meg keményen küzdeni, hogy a (lehető) legjobb legyél. Könnyű lesz? Nem. Megéri? Egyértelműen. Bármilyen nehéz is a helyzet, kizárólag a munkádra és a fejlődésedre összpontosíts.

Légy semleges és személytelen. Próbáld meg semlegesíteni a főnököd iránti érzéseidet. Életed során számos olyan emberrel kerülsz kapcsolatban, aki nem szimpatikus. Bár nehéz az érzelmeket félretenni egy állandóan feszült hangulatban, fontos, hogy ne pletykálj, ne támadj és ne szidd a vezetőd- ez rossz fényt vet rád, miközben szimpatikusabbá teszi őt. Ha olyan helyzetben van, hogy ki kell nyilvánítanod a véleményed, maradj tényszerű. Támadd az ötleteket, de ne az embereket.

Keresd meg a kiváltó okokat. Szánj időt arra, hogy elgondolj, mi és miért zavar. Ne feledd, hogy minden viselkedés és cselekedet mögött áll egy olyan személy, akinek megvan a saját motivációja és története. Ha megérted a rossz vezetés mögött rejlő okokat, csökkentheted a frusztrációt. Engedd meg annak a lehetőségét, hogy a vezetés hibás működésének nagyon emberi oka legyen.

Légy diplomatikus. Állj ellen a kísértésnek, hogy valami olyat mondj vagy tegyél, amit nem tudsz visszavonni. Nagyon nehéz megváltoztatni a rólad kialakult képet. (Örök klasszikus, de nagyon igaz: nem számít mennyi jót tettél, elég egyetlen rossz döntés és mindenki arra az egyre fog emlékezni.) Legyél diplomata, a tapintatos cselekvés és az átgondolt viselkedés kiemelkedően fontos. Ha nem tudod befolyásolni azt, hogy mi történik, kontrolláld helyette az erre adott reakciódat- ebben rejlik az igazi erő.

Emeled a színvonalat. Ha olyan helyzetben vagy, hogy a képességeid, tudásod a főnököd felett állnak, akkor se add alább, téged nem az ő munkája alapján fognak megítélni, hanem a sajátod alapján. Nem számít milyen pozíciót töltesz be, csináld a munkádat a lehető legjobban, leghatékonyabban és a legmagasabb színvonalon.

Ha olyan vezetővel dolgozol, akit nem kedvelsz, akkor se felejtsd el, hogy a mai kihívások az életed legfontosabb leckéjévé válhatnak.