Hogyan kell bevonzani és megtartani a szükséges munkaerőt?

2019.03.19

Minden vállalkozás szeretné, ha munkáltatóként is jó hírnévre tenne szert. Számos területen a munkahely úgymond a jelentkezők piacának színterévé vált, ahol a legjobban képzett, gyakorlattal rendelkező munkavállalók szinte maguk választják meg munkahelyüket.

Azonban egy vállalkozásnak nem elég felvenni a legkiválóbb kvalitásokkal rendelkező jelöltet, hanem meg is kell tudni tartani. A következő hat pontban az általunk legkritikusabbnak ítélt területeket fogjuk felsorolni:

Kiváló vezetés. Az embereket vonzzák az inspiráló, támogató, bátorító vezetők. A vezetők pedig legtöbbször nincsenek tisztában azzal, hogy tevékenységük és döntéseik milyen szerepet töltenek be a munkavállalók életében, ezért a vezetői képzés és a vezetői tudatosság elengedhetetlen. A vezetőknek is szükségük van a megfelelő készségekre, az eszközökre, a tudásra és az inspirációra, hogy az alkalmazottaikat jól kezeljék, motiválttá és elkötelezetté tegyék. A vezetés, irányítás nem csak jog, hanem kötelesség és egyúttal lehetőség arra, hogy valami igazán jót, maradandót alkossunk együtt, csapatként.

Nagyszerű munkahely. Ha a munka vonzó és kihívást jelent, nem lesz probléma olyan jelöltet találni, aki csatlakozni kíván a csapathoz. De ahhoz, hogy egy jó munkaerőt megőrizzen, biztosítani kell a szakmai fejlődés és az előmenetel lehetőségét. Ha hiányosságok vannak ezen a területen, akkor könnyen elveszítheti a legjobb alkalmazottait, akik a jobb feltételeket kínáló más munkahelyet választják és ez bizony- túl a jó munkaerő elvesztésén- még hátrányosan is érinti a vállalkozás hírnevét a leendő alkalmazottak körében.

Munkahelyi kultúra. Az emberek elkötelezettebbek, amikor azt érzik, hogy tehetségükkel és ötleteikkel hozzájárulhatnak a sikerhez. Amikor valaki azt érzi, hogy részese a sikernek és ezt megfelelően elismerik, akkor az egy nagyon jó, felemelő érzés. Olyan munkahelyi kultúrát kell tehát megteremteni, amely a tehetségeket gondozza, ösztönzi a kreativitást és a kockázatvállalást. 

Cél. Akik manapság munkát keresnek, többnyire szeretnének a miértre is választ kapni, azaz szeretnék megérteni egy szervezet küldetését és ahhoz kívánnak kapcsolódni, abban szeretnének részt venni. Egyszerűen tudni akarják, hogy a munkájuk milyen előnyökkel jár. Meg kell győződnie arról, hogy van egy egyértelműen kifejezett küldetése, amellyel az emberek azonosulni tudnak és a szervezet minden szinten hiteles és következetes.

Fejlődési lehetőség. A legjobb munkahelyek támogatják a képzéseket, szorgalmazzák a fejlődést. Egy szilárd szakmai fejlesztési program az egyik legjobb munkaerő toborzási eszköz. 

Kiváló juttatások. Magától értetődik, hogy a fizetésnek és a juttatásoknak versenyképesnek kell lenniük. Ezen túlmenően meg kell győződnie arról is, hogy az emberek úgy érzik, értékelik őket és elismerik az erőfeszítéseiket- gondolok itt a nyilvános elismerésekre, bónuszokra vagy díjakra. Ugyanakkor még ennél is fontosabb a belső motiváció - az érzés, hogy a munkavállaló a céghez tartozik, akit értékelnek és akinek van lehetősége fejlődni. 

Még akkor is, ha a munkaerő felvétel és a megtartás jól működik, ezek a kérdések eléggé fontosak ahhoz, hogy időről-időre áttekintsük őket. Értékelje a szervezet vezetőségét, kultúráját és gyakorlatait, amelyek befolyásolják a munkavállalókat és ha lát egy olyan területet, amelyen van mit fejleszteni, ne várja meg, hogy mások hívják erre fel a figyelmét, cselekedjen.

Jó munkáltatónak lenni azt jelenti, hogy tudatában van annak, hogy mi szükséges ahhoz, hogy bevonzza és megtartsa a tehetséges, szorgalmas munkavállalókat. Figyeljen arra mire van szükségük az embereknek és legyen fogékony arra, hogy mit akarnak.