Hogyan jöjjünk ki a negatív emberekkel

2019.03.05


A negatív emberek mind a magánéletünkben, mind az üzleti életben rendszeresen feltűnnek. Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embereket, akiket negatív hozzáállásuk miatt nehéz kezelni. De bármi legyen is a magatartásuk kiváltó oka illetőleg annak megnyilvánulása, a rossz hozzáállás még nehezebbé teszi a velük való közös munkát. Legtöbbször nem választhatjuk meg kikkel kerüljünk üzleti kapcsolatba, de azt már igen hogyan alakítjuk ezt a kapcsolatot. 

A következő pár sorban felsoroljuk azokat az ötleteket, amelyek önnek is segíthetnek a negatív emberekkel való kapcsolatok javításában és melyeket alkalmazva könnyebben és kevesebb konfliktussal jár majd együtt a közös munka.


1. Úgy kezeljen másokat, ahogy azt Ön is elvárná fordított esetben. Bármennyire is negatív valaki, mindig legyen kedves. Egy negatív emberrel való kapcsolat néha már egy kis kedvességgel is javítható. Mosolyogjon és köszönjön előre, amikor már megpillantja az illetőt. A barátságos hozzáállás nem a gyengeség jele, hanem az erőé és a bizalomé.

2. Ne vegye magára. Amikor egy negatív emberrel találkozik, emlékeztesse magát, hogy ez nem önnek szól. Az illetőnek nem önnel van problémája, hanem a probléma az ő hozzáállásával van. Ha ezt felismeri, akkor könnyebben tudja majd kezelni a helyzetet.

3. Ne legyen védekező. Amikor egy negatív emberrel kell együtt dolgoznia, fontos, hogy nyugodt maradjon. Mind a testbeszédében, mind a hangszínében érződjön a nyugodtság. Gondoljon arra, hogy mit fog mondani, mi a célja a beszélgetésnek és ne reagáljon impulzívan, ha az adott illető nem reagál kellő lelkesedéssel vagy épp támadólag lép fel.

4. Kerülje az érveket. Ha van rá mód, akkor kerülje el a vitákat vagy hagyja figyelmen kívül az erre irányuló utalást. Ne kezdjen el érvelni és ne hajtsa magát bele érzelmileg egy ilyen helyzetbe, mert csak saját helyzetét nehezíti- azt, hogy jól gondolkodjon és megfelelően reagáljon. 

5. Őrizze meg a hidegvérét. Maradjon nyugodt és racionális, kerülje el a kísértést, hogy retorikai pontokat szerezzen és ne menjen bele egy felesleges vitába. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy jobb eredményt ér el, ha nyugodt, hűvös és összeszedett marad.

6. Figyeljen a pozitív tulajdonságokra.  A legtöbb embernek van jó tulajdonsága, ezért próbáljon meg találni valamit ebben a negatív emberben is. Ha van valami, amit jól csinál, akkor koncentráljon erre. Válassza a pozitív hozzáállást, függetlenül attól, mennyire negatív a másik fél.

7. Fókuszáljon a kérdésre, ne pedig a személyre. Fordítsa figyelmét a problémára/a feladatra/a projektre/a kérdésre és arra, hogy azt oldja meg, ahelyett, hogy az illetőre és a vele való vitára fordítaná energiáját. Ez segít megakadályozni, hogy a beszélgetés személyes támadásba menjen át és végül pozitívabb hozzáálláshoz vezethet.

8. Önkontroll. Mindig irányíthat. Mindig van választása. Dönthet úgy, hogy engedi végigfutni és eluralkodni magán a másik ember negativitását  vagy megtanulja azt a legjobban kezelni.