Hogyan élhet egy magyar vállalkozó az Egyesült Államokban

2020.02.01

Ha nem vagy amerikai állampolgár, akkor is legálisan élhetsz és dolgozhatsz az Egyesült Államokban, persze csak ha megkapod a külföldi állampolgárok rendelkezésére álló valamelyik vízumot.

A Kongresszus által elfogadott bevándorlási törvények tartalmazzák  a bevándorlási szabályokat, ideértve az összes belépést és kilépést a nemzet határain, s annak meghatározását ki, mikor léphet be az ország területére és mikor kell azt elhagynia.  

A bevándorló vállalkozók számára leggyakoribb amerikai vízumok

E-2 (beruházói): Az E-2 beruházói vízum lehetővé teszi az Egyesült Államokba való belépést és az ottani munkavégzést egy olyan beruházás alapján, amelyet a beruházó irányít az Egyesült Államokban való tartózkodás ideje alatt. Ezt a vízumot általában kétévente meg kell újítani, de nincs korlátozva hányszor lehet. A befektető új vállalkozást indíthat vagy meglévőbe fektethet be. A beruházásnak "jelentősnek" kell lennie, bár ez a fogalom nincs meghatározva.

L-1: Az ilyen típusú vízum az Egyesült Államokban és külföldön irodával rendelkező nemzetközi vállalatok munkavállalóira vonatkozik.

B-1: Az ideiglenes üzleti célokra szolgáló B-1 vízum lehetővé teszi az üzleti célú tartózkodást az Egyesült Államokban (a célokat üzleti tervben kell meghatározni).

Ezeknek a vízumprogramoknak a többsége speciális képességgel rendelkező szakembereknek szól vagy azoknak, akik befektetnének olyan vállalkozásokba, amelyek munkahelyeket teremtenek az Egyesült Államokban. Mérnökök, orvosok általában az ilyen típusú vízumokat igénylik. Sokan ezeket "állandó vízumoknak" nevezik.

A legjobb üzleti befektetések az Egyesült Államok vízum kérelmezőinek

Az ügyfelek gyakran kérdezik azt, hogy az amerikai kormány tesz-e különbséget az alapján, hogy milyen fajta üzleti vállalkozásba fektet valaki. A válasz: nem. Az Egyesült Államok kormányát elsősorban annak bizonyítása érdekli, hogy képes-e valaki munkahelyeket teremteni az amerikai munkavállalók számára.

Az üzleti dokumentációnak igazolnia kell, hogy képes-e olyan vállalkozást működtetni, amely elég sikeres ahhoz, hogy pénzügyi támogatást nyújtson az Egyesült Államokban való tartózkodása során.

Hogyan növelheted az amerikai vízum megszerzésének esélyét

Érdemes bőkezűen bánni az idővel a vízum kérelmezéskor, azaz megfelelő időt rászánni az egész folyamatra, ugyanis ez csökkenti a hibák elkövetésének vagy a plusz/külön díjak befizetésének esélyét.

Ezután érdemes olyan ügyvédhez fordulni, aki arra szakosodott, hogy segítse az embereket az üzleti élethez kapcsolódó amerikai vízumok megszerzésében. Javasoljuk az ügyvédekkel való együttműködést, mivel a legtöbb esetben a terminológia idegen, a folyamat bonyolult és az alkalmazása szinte lehetetlen ügyvédi segítség nélkül. 

Érdemes elolvasni az amerikai bevándorlói vízumokkal kapcsolatos információkat az USCIS webhelyén, valamint az immihelp.com webhelyen, de értékes információk találhatók az Egyesült Államok Külügyminisztériumának weboldalán is.

Végül, a siker esélyeinek növelése érdekében érdemes kidolgozni egy professzionális üzleti tervet. Ahogy az amerikai ügyvédek mondják, az egyik legfontosabb dokumentum, amelyre a kérelmezőknek szükségük van üzleti vagy foglalkoztatási vízum kérelmezésekor, az egy átfogó üzleti terv. Az üzleti terv kritikus, mivel dokumentálja, hogy fenntartható-e az üzleti vállalkozás. Alátámasztja, hogy a kérelmező képes "munkahely teremtéssel és tőkebefektetéssel ösztönözni az Egyesült Államok gazdaságát" - állítja az USA Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálata (USCIS), az Egyesült Államokba irányuló törvényes bevándorlást felügyelő kormányhivatal.