Szórakoztató vagy veszélyes? 

2019.08.26

Szükséges szabályozni az elektromos rollerek használatát? 


Olcsóbb a taxinál, kevesebb erőfeszítést igényel a kerékpározásnál és jóval kényelmesebb a sétánál, így nem véletlen, hogy az elmúlt hónapok során az elektromos rollerek villámgyorsan meghódították Amerikát és Európát egyaránt. Már Budapesten is szolgálatba álltak a gyors, egyszerű, kényelmes, szórakoztató és fenntartható közlekedést biztosító e-rollerek. De vajon a modern, környezetbarát városi közlekedés létfontosságú új eszközei vagy csupán kockázatos és felesleges "divat" közlekedési eszközök?

2018. január óta legalább 11 halálesetről olvashattunk a nemzetközi sajtóban, Párizs, Barcelona vagy London utcáiról. A tragikus balesetek rávilágítottak az újfajta közlekedési eszköz használatának veszélyére, az elektromos rollerek biztonsága gyorsan megkérdőjeleződött és a támogatói hangok mellett a kritikusok hangja is erősödött.

A turisták az elektromos roller használóinak nagy részét képezik, mivel így kényelmesen élvezhetik a város nevezetességeink felfedezését különösebb fáradalmak nélkül. Jelenleg emiatt  azonban az e-roller használóinak döntő többsége alkalmi felhasználó, akik korábbi használat hiányában nem igazán vannak tudatában a használat veszélyeinek. 

Számos országban az elektromos rollerre úgy tekintenek, mint a kerékpárra és úgy is használják. Nincs szükség engedélyre, nem kell adózni utána, nincs parkolási díja és a legtöbb közlekedési eszközre is felvihető. Több országban van arra szabály, hogy a felhasználóknak minden esetben bukósisakot kell viselniük, míg néhány országban azonban csak egy bizonyos sebesség felett vagy egy bizonyos korhatár alatt teszik kötelezővé. Ráadásul a legtöbb államban nem csak felnőttek, hanem gyermekek is használhatják.

Mivel az elektromos rollerek Európában egyre népszerűbbé válnak, ami által a balesetek is sokasodnak, a városok küzdenek a szabályozással, hogy a felhasználók biztonságosan tudják használni az e-rollereket, hiszen jelenleg rengeteg veszélyt hordoz magában a használatuk, de mindenki biztonsága érdekében a szabályozóknak el kell dönteni, hogy járdákra, kerékpárutakra vagy utakra készültek-e ezek a közlekedési eszközök. A gyalogosok, a kerékpárosok, a járművek és a robogók közötti konfliktusokat nehéz elkerülni anélkül, hogy formálisan megfogalmazott és jól megértett szabályok lennének az e-roller működtetésének helyszínéről és módjáról.

Záró gondolatok.

Az elektromos rollerek nagyon hatékonyak a városban, kikerülhetők a forgalmi dugók, a költségek sokkal alacsonyabbak az autóhoz vagy motorhoz képest és emellett szórakoztató a használatuk. 

Helyettesíthetik a járművek használatát, különösen az egyszemélyes és rövid távolságra történő autós utakon zsúfolt városi környezetben, ugyanakkor a hatóságoknak gondosan mérlegelniük kell a közbiztonságot érintő kockázatokat, mielőtt jóváhagynák az elektromos rollerre vonatkozó szabályozást. 

Világos szabályokkal és erőteljes tudatosságnövelő kampányokkal annak biztosítása érdekében, hogy minden felhasználó megértse a törvényes és biztonságos üzemeltetés szabályait, a felhasználók teljes mértékben élvezhetnék ennek a technológiának az előnyeit.