Építse fel digitális branding stratégiáját

2019.01.22


Az állandó változás, az információval való (túl)telítettség korában a márkaépítést, a tartalommarketinget gyakran fontosabb előtérbe helyezni és sikerre vinni, mint magát a termék minőségét vagy a technológiát tökéletesíteni. 

A kihívást az jelenti, hogy a cégtulajdonosok sokszor nem tudják hogyan kezdjenek hozzá.

Napjainkban rendkívül fontossá vált, hogy maradandó élményt tudjunk átadni a vásárlóinknak és ne magát a terméket és ne is a céget reklámozzuk, helyezzük előtérbe. Az innováció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kiélezett versenyben cégét jól tudja elhelyezni a felugró hirdetések, közösségi média bejegyzések, televíziós és rádiós megjelenések és az egyéb hirdetési alternatívák között.

A mai fogyasztók tudatosak és elvárják, hogy az általuk választott terméket vagy szolgáltatást lehetőség szerint azonnal, de legalábbis minél hamarabb és pontosan úgy kapják, ahogy azt kiválasztották.  

Íme tíz ajánlás a márkaépítési terv létrehozásához:

1. Ismerje meg vásárlóit a közösségi médián keresztül.

A márkaépítés korábban egy ügyfélszegmens célzását jelentette, remélve, hogy helyes volt a megközelítés. Ma már azonban közvetlen kapcsolatfelvételre és valódi betekintésre van lehetőség az innovatív üzenetek tesztelésével a közösségi médián keresztül még mielőtt a termék készen állna az értékesítésre. A visszajelzés segítségével finomhangolhatja mind az üzeneteit, mind a terméket.

2. Aktívan irányítsa ezen beszélgetéseket és figyelmesen hallgasson. 

A vásárlók szeretnek kapcsolatba kerülni a preferált eladókkal és többnyire nem csupán csak egy jó üzletet akarnak lebonyolítani. Ez azt jelenti, hogy megbízható eladót vagy szolgáltatót szeretnének látni innovatív ötletekkel és valódi nézőponttal. Szükségük van valamilyen indokra, hogy visszatérjenek és meggyőződjenek arról, hogy személyesen foglalkoznak velük.

3. Mondjon el egy történetet a márkáról és tegye azt emlékezetessé. 

Az emberek emlékeznek és lojálisak lesznek egy szenvedélyes vagy érzelemmel teli történetre, amelyhez személyesen kapcsolódhatnak. Tudni kell, hogy rövid emlékezetük van (hiszen rengeteg impulzus veszi körül őket) és a közhiedelemmel ellentétben korántsem hűségesek a "legalacsonyabb árhoz". Egy nemesebb céllal, mint például egy társadalmi vagy környezeti probléma megoldásával azonban szívesen azonosulnak. 

4. Szervezzen promóciókat. 

Tegye elkötelezetté vásárlóit és egyúttal érje el, hogy vásárlói a baráti körüket is bevonják, ajánlják Önt és beszéljenek Önről. A végső cél ezzel pedig az, hogy a vásárlási döntés meghozatalának utolsó lépéséhez elvezessék ügyfeleiket, majd visszatérő ügyfeleként találkozzunk velük a jövőben is.

5. Használja ki a mobiltelefonok hatalmas erejét. 

Az okostelefonok, táblagépek hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. A legfrissebb kutatások szerint ma már többen interneteznek valamilyen mobil eszközről, mint hagyományos asztali számítógépről. Sokkal hatékonyabb, mert vásárlóink azonnal képesek kapcsolatot teremteni, tranzakciót kezdeményezni vagy visszajelzést nyújtani egy nyomtatott vagy éppen sugárzott hirdetéssel szemben.

6. A terméket személyre szabhatja. 

Jellemezze úgy a márkáját, mint amely személyre szabott kapcsolatokat épít. Például az edzőtermi bérlet értékesítése helyett az egészséges életmód szolgáltatást el lehet adni, digitálisan mérve a rendelkezésre álló időt, körülményeket, fittséget, stb. és ezzel személyre szabhatja a kínált terméket, szolgáltatást az egyes felhasználók egyedi igényeihez mérten.

7. Fókuszáljon a termék megkülönböztetésére és tudja elhelyezni a piacon.

Nem nyerhet pusztán azzal a ténnyel, hogy Ön "csak egy másik" cég, amely az árakkal versenyez. Adjon betekintést a folyamataiba, legyen intelligens és innovatív, hogy a márka látható, hallható legyen olyan világban, amely hasonló üzenetekkel van elárasztva. Végezzen kutatást, hogy megtalálja azt a versenyelőnyt, amely megmutatja Ön mitől más.

8. Használjon személyre szabott hirdetést az ügyfelek pontos célzásához. 

Napjainkban az online hirdetések az egyéni ügyfelek számára gyakorlatilag tűpontosan meghatározhatók, helyszín, személyes érdeklődés, kor, nem, valamint a múltbeli vásárlási és böngészési viselkedés alapján. A kihívás persze az, hogy ezt természetes módon hozzuk létre, amely értéket ad, nem pedig elriaszt és félelmet kelt.

9. Figyelmet kell fordítani a csomagolásra és a szállításra egyaránt.

Sok vállalkozás számára a csomagolás és a szállítás csak egy későbbi gondolat, de nem kellene, hogy így legyen.  Egy termék esetén a részletekre is kellő figyelmet kell fordítani, nem mindegy, hogy egy kartondobozba csomagoljuk a terméket vagy a dobozon a logo, a színek visszaköszönnek és a vásárlóink már a csomagolásból felismerik a rendelt terméket.  Az e-kereskedelmi megoldások esetében az emberek emlékeznek a márkára, amikor látják a gyors és pontos szállítást.

10. Az elemzések segítségével értékelje saját és a versenytársai erőfeszítéseit. 

Napjainkban a brand fejlesztése nem kis feladat, de számos eszköz áll rendelkezésre, hogy segítsen eligazodni az útvesztőben. A Google Analytics,  amely talán a legnépszerűbb ingyenes, digitális analitikai eszköz széleskörű rálátást biztosít a webhely forgalmára és a marketinghatékonyságra vagy például a hasonlóan ismert SimilarWeb segítségével hasznos információkat gyűjthetünk a konkurens webhelyek marketing aktivitásáról. Ezek az eszközök segítenek abban, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokat az Ön számára legjobban megfelelő márkaelemekre összpontosítsa.


Napjainkban nagy hiba egy termék vagy egy szolgáltatás digitális márkaépítési stratégia és terv nélkül történő bevezetése a piacra. Ugyanis még a legjobb terméket sem lehet eladni, ha nem fog emléket hagyni a vásárlókban, ha nem tudják gyorsan megkülönböztetni a versenytársaktól. Az innovatív megoldásokhoz ne hagyatkozzon a hagyományos márkaépítési technikákra, ettől függ a vállalkozás sikere.