Az innováció, mint az üzleti siker egyik eleme

2018.05.30

Az egyre gyorsabban változó világunkban rendkívül fontos, hogy mennyire tudunk alkalmazkodni a külső körülményekhez, ragaszkodunk-e a korábban bevált módszereinkhez vagy nyitottak vagyunk az új kihívásokra és rugalmasak vagyunk az arra adott válaszok megvalósításában. Folyamatosan változik a gazdaság, a piac, emiatt pedig elengedhetetlen és nélkülözhetetlen az innovatív, kreatív alkalmazkodás.

A kiélezett, intenzív verseny során az innovatív vállalatok képesek meglévő ügyfeleikre támaszkodni és a lassabb versenytársak piaci részesedését megszerezni, közben pedig megtartják a szakembereiket is.

Az innováció egyik legnagyobb téveszméje az, hogy csak hatalmas és gyakran költséges kutatási és fejlesztési projektekre terjed ki. A valóság azonban az, hogy az innováció egyszerű is lehet, mint például egy új kávéfőző az irodában, amely javítja a munkakörnyezetet vagy bonyolult, mint egy automata gyártósor, amely növeli a termelékenységet.

Fontos tényező a szervezeten belüli innováció esetén annak biztosítása, hogy minden résztvevő hozzájárulhat és részt vehet a folyamatokban. Azok a vállalatok, amelyek sikeres innovációs programokkal rendelkeznek, aktívan bevonnak mindenkit a folyamatokba. Ez azt jelenti, hogy minden munkavállalónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy javaslatokat tegyen. Ez nemcsak a "változás ellenállás" csökkentését segíti elő, hanem lehetőséget is teremt az új ötletek előmozdításához.

Függetlenül attól, hogy milyen nagy vagy kicsi, milyen költségekkel is jár, az innováció a folyamatos siker egyik eleme.

Önnek mi volt a legutóbbi innovatív megoldása?