Az egyéni vállalkozás 5 nyilvánvaló előnye

2019.02.28

A társas vállalkozás nagyszerű lépés lehet akkor, ha gyorsan szeretne növekedést elérni, mert ez esetben a tehetséget, a kapcsolatrendszert és a pénzügyi erőforrásokat is sokszorozni lehet. Persze számos más előnye van még, például egy partner stabil hátteret jelent betegség vagy nyaralás esetén is. 

Azonban a társas vállalkozás sem való mindenkinek. Mint minden kapcsolat, egy társas vállalkozás -mint egyfajta partnerkapcsolat- is kihívás, főleg ha még pénzügyi összetevőt is adunk hozzá. Éppen ezért fontos mérlegelni a vele járó előnyöket és hátrányokat, adott esetben ugyanis egy egyéni vállalkozásnak több előnye van- mind a személyiséghez, mind a célokhoz jobban illik.

1. Az egyéni vállalkozó viseli a teljes körű felelősséget. 

Az egyéni vállalkozás esetén a felelősség egyetlen személy kezében összpontosul. Minden döntés - és annak következménye- az övé, eldöntheti milyen ügyfelekkel dolgozik együtt, hol és mikor dolgozik és így tovább.

Egy partnerrel való munka előnye, hogy "több szem többet lát", ugyanakkor a döntéseknél konszenzusra kell jutni, amely sok döntés esetén viszont nem könnyű. Egyes partnerek megosztják a döntéshozatalt - egyik személy például a marketingért felelős, míg a másik a termékfejlesztésért- anélkül, hogy mindenben konzultálnának egymással. De lehetnek és vannak nézeteltérések. Ahhoz, hogy egy partneri kapcsolat sikeresen működjön, mindkét félnek törekednie kell a megoldásra.

De egyéni vállalkozás esetén minden döntés egy embertől függ. 

2. Nem kell pénzügyileg "összekötni az életet" senkivel.

Amikor valaki mással kezd vállalkozásba, akkor valószínűleg együtt nyitnak üzleti bankszámlát és közösen nyújtják be az adóbevallást, de akár közös vállalkozásban hitelt is felvehetnek. Ez mind kevésbé fontos, ha mondjuk az üzlettárs egyben a házastárs is, de mindjárt más, ha egy baráttal vagy ismerőssel áll össze, hiszen az másfajta pénzügyi következményekkel jár, főleg, ha a partner idővel megbízhatatlanná válik. 

Egyedülálló vállalkozóként azonban nem kell aggódni, hogy valaki más hogyan kezeli a pénzügyeit. Ön teljes mértékben ellenőrzi a saját bankszámláját, a vállalati hitelkártya díjait és azt is, hogy időben fizeti-e a cég a kötelezettségeit. Ez egy összetett felelősség, de egyúttal azt is jelenti, hogy soha nem kell aggódnia az üzleti partnere miatt, aki akár egy nap úgyis dönthet, hogy a céges kártyán befizeti magát egy exkluzív külföldi útra és/ vagy elmenekül a cég pénzével. 

3. Nincs vita arról, hogy ki tesz többet a vállalkozásért.

Az üzleti partnerségek esetén az egyik leggyakoribb csalódottságot az jelenti, hogy az egyik ember keményebben dolgozik, mint a másik. (Ez egyébként szinte elkerülhetetlen.) Nincs mód arra, hogy mindenki mindenkor pontosan ugyanannyit és olyan keményen dolgozzon, mert általában különböző típusú munkákat végeznek az üzleti életben és különböző időpontokban más és más kihívásokkal kell szembenézniük. 

Ráadásul ha a vállalkozásnál a kifizetések eredményhez kötöttek és éles különbség van az elvégzett munkák milyensége, mennyisége között, akkor az könnyen feszültséghez vezet. 

4. Nem kell megmagyarázkodni senkinek. 

Az egyéni vállalkozás a személyre szabott tulajdonságai és helyzete miatt is kedvező választás. Ha úgy dönt, hogy a családjával elmegy nyaralni a forgalmas szezon közepén vagy épp a gyermeke betegsége miatt csak részmunkaidőben tud dolgozni, nem kell amiatt aggódnia, hogy más bosszankodik és szóvá teszi a hiányát.

Sokan, akik egyedül dolgoznak és valóban élvezik a szabadságukat, úgy találják, hogy egy partner korlátozza őket, ezért mielőtt társas vállalkozásba kezd, győződjön meg róla, hogy felelősségteljes, megbízható és korrekt partnere van.

5. A kapcsolatokat érintetlenül fogja hagyni.

A legjobb esetben egy üzleti partneri kapcsolat elmélyíti a barátságot vagy - ha a felek párkapcsolatban élnek-, akkor a házasságot. A vállalkozás megindításának és növekedésének útján való haladás sokkal kevésbé lehet magányos feladat társ esetén.

Ugyanakkor lehetséges, hogy a vállalkozás működtetésének feszültségei sérthetik a fennálló személyes kapcsolatot. Számos vállalkozói párnak határozottan külön kell választania az üzlettel kapcsolatos beszélgetéseket, hogy a kapcsolatuk ne mindig a munkáról szóljon. Ráadásul sok barátság ért véget a közös -sikertelen- vállalkozás miatt, még a legjobb szándék ellenére is.


Csak ön tudja felmérni, hogy a társas vállalkozás vagy az egyéni vállalkozás illik-e jobban a személyiségéhez, céljaihoz.

Ha társas vállalkozásban gondolkodik, akkor próbáljon először egy kisebb közös projektbe belevágni és győződjön meg arról, hogy tudnak-e egyáltalán együtt dolgozni. Ez jó módja annak, hogy kockázat nélkül tesztelje a közös munkát. Ha úgy találja, hogy nem ilyen kapcsolatot vár el, akkor komolyabb kötelezettség, sértődés és következmények nélkül dönthet még az egyéni vállalkozói lét mellett.