5 tipp, hogyan vezesse ki vállalkozását a válságból

2019.02.14

Egy cég életében bármikor bekövetkezhet olyan időszak, amikor egyszerűen nem mennek jól a dolgok. A cég bevételei hirtelen lecsökkennek, a már régóta alkalmazott sikeres módszerek, eljárások pedig egyszerűen valamiért nem működnek. 

A válságot mindig nehéz kezelni, de sok olyan stratégia van, amely irányt mutat és megoldáshoz vezet ebben a nehéz időszakban is. Olvasson tovább, mert ebben a cikkben öt olyan egyszerű tippről írok, amelyek segíthetnek cégét kivezetni ebből a mélységből.

1. A helyzet felismerése.

Egészen addig nem fogja tudni kezelni ezt a helyzetet, amíg fel nem ismeri, hogy cége nehéz helyzetbe került. Könnyen lehet, hogy már az összes kimutatás rendelkezésre áll, amely pontosan megmutatja, hogy kritikus a helyzet, de még mindig nem tesz semmit. Miért? Mert az elutasítás ereje hatalmas. Oly könnyű és megnyugtató a múltban korábban sikeres céget maga előtt látni, de ez vajon segít most? A válasz természetesen nem. Sem a múltra, sem a jövőre nem lesz szükségünk ebben a helyzetben, csakis a jelenre szabad koncentrálni. 

A probléma megtagadása soha nem működik. Az, hogy nem beszélünk valamiről, az nem old meg semmit, egyedül csak a cselekvés segít.

2. A munkaerő optimalizálása.

A nehéz idők nehéz döntésekről szólnak. 

A kisvállalkozások bevételeik mintegy 20 százalékát a munkavállalói bérekre fordítják és válság idején megpróbálják csökkenteni a kiadásokat a túlélés érdekében. Ilyenkor minden munkavállalót bocsásson el, aki tényleges értékét nem ad a vállalkozásának. Nem személyes ok(ok) miatt, hanem a vállalkozás jövője végett. 

Képzeljük el, hogy van egy olyan fejlesztő, aki nem tudja időre befejezni a projektet. Ad még időt neki? Ha a cég rendelkezik tőkével, akkor természetesen el lehet rajta gondolkodni, miért is ne? De amikor az erőforrások korlátozottak, akkor bizony el kell gondolkodni a további együttműködésen. Ha továbbra is bizonytalan a kimenetele a közös munkának, akkor inkább állítsa le a projektet és szabaduljon meg a fejlesztőtől. Ne kövesse el az a hibát, hogy még többet költ valamire, aminek nem ismeri sem a végét, sem az eredményét. A kedvesség, az irgalmasság általában nem kifizetődő egy válságban lévő cég esetén. Ellenben egy időben ésszerűen meghozott döntést követő néhány hónappal később, ha a cég újra erőre kap, lehet folytatni a korábban leállított projektet, és talán jobban is jár, ha most szabadul meg a kevésbé produktív dolgozótól, mint később veszíti el a hatékonyabb munkavállalók felvételének lehetőségét a túlzott jószívűsége miatt.

3. A kiadások csökkentése.

Hallott már a Pareto-elvről? Ismertebb nevén a 80-20 szabályról, amely kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80 százaléka az okok mindössze 20 százalékára vezethető vissza. Egy piaci környezetben működő vállalkozás esetében a tevékenységeinknek 20 százaléka a jövedelme 80 százalékát teszi ki vagy például a hirdetések 20 százaléka hozza az üzletek 80 százalékát, stb.

Ha a vállalat nem működik jól, akkor értelemszerűen csökkenteni kell azoknak a projekteknek a számát, amelyek egyáltalán nem nyereségesek, nem fizetnek megfelelően vagy éppen "bennragadt" a pénz. Amikor a csökkentésre gondol, akkor összpontosítson a nem hatékony 80 százalékra. Ezeket a projekteket le kell állítani, mert lehet, hogy ezeken múlik a cég jövője. Még a hatalmas és gazdag cégek (például a Google) is csökkentik a költségeiket a célok elérése érdekében és megtakarítás céljából bezártak milliárd dolláros projekteket. 

A több várakozás mindig több kiadást jelent, ne felejtse el.

4. A bevételt hozó munkák előtérbe helyezése.

Miután leállította a veszteséges projekteket és elbocsátotta a nem hatékony munkavállalóit, akkor eljött az ideje, hogy a rendelkezésre álló munkákat is optimalizálja, ugyanis a maradék projekteknek a lehető legjobbaknak kell lenniük.

Növelje cégének hatékonyságát azzal, hogy az összes erőforrását bevételre szánt projektekbe fekteti be. Ezek a projektek (vagy akár egy projekt) megtartják az üzleti tevékenységét. Fordítson ezekre különös figyelmet, dolgozzon a legjobb munkatársaival és szakértőkkel. 

Biztos olvasott már Steve Jobs sikertörténetéről. Amikor visszatért az Apple -höz ( 1985-ben hatalmi összetűzésbe kerül Steve Jobs az Apple vezetési testületével és távozni kényszerült az Apple-től, majd néhány hónap múlva megalapította a NeXT néven ismert saját cégét, amit 1996-ban felvásárolt az Apple 429 millió dollárért és Steve Jobs 2000-re az Apple vezetője lesz. ). A vállalat stagnált, olyan termékeket gyártott, amelyek nem hoztak bevételt, de Steve Jobs az iPod fejlesztésének biztosított elsőbbséget, amivel hatalmas sikert aratott és új fejezetet nyitott a cég történetében.

Állítson fel fontossági sorrendet, rangsoroljon és helyezze előtérbe azokat a projekteket, amelyek bevételt generálnak. 

5. Nézzen szembe a problémákkal és legyen nyitott a tanulásra.


Bármilyen válság áll elő vagy probléma merül fel, egyúttal kiváló alkalom arra, hogy új megoldásokat keressen és tovább haladjon előre. A problémákkal (hatalmas költségek, veszteséges beruházások/ projektek, nem termelékeny alkalmazottak) megbirkózhat, de először meg kell tanulnia kilépnie a komfortzónájából. Ha egy nehéz helyzetben képes sikerrel venni az akadályokat, az a cég teljes egészére kihat. 

Először is, meg kell tanulnia nyugodtnak maradni. Az alkalmazottaival kiabáló, nyugtalan főnök egy amúgy is nehéz helyzetben nem kellemes látvány. Meg kell tanulni a haragot, az érzelmeket a probléma megoldására irányítani, nem pedig a további pusztításra. 

Másodszor, meg kell tanulni a stratégiai és a proaktív gondolkodást. Ez nem csak abban segít, hogy arra fordítsa a figyelmét, amely igazából számít, hanem olyan vezetővé is teszi, aki nem csak a nyomás alatt fog a cégére fókuszálni.

Harmadszor, tanuljon meg rugalmas és alkalmazkodó lenni. Soha nem tudhatja, hogy mit tartogat az élet az ön számára. Ha váratlan dolgok is történnek, tervezzen újra és menjen tovább előre. Ne ragaszkodjon a már nem működő stratégiákhoz.

A válság kezelése az új dolgok megtanulásáról szól. Használja ezeket az új készségeket, hogy lerakja névjegyét az üzleti életben.

A válság kezelése soha nem könnyű, különösen akkor, ha fogytán vannak az erőforrások. Ha azonban tudja, hogy kezébe kell venni a gyeplőt és egyúttal elkötelezett a megoldás iránt, akkor bármilyen probléma merülhet fel, az lehetőséget ad az üzleti készségek fejlesztésére és arra is, hogy cége a következő szintre lépjen. 


Great crisis produce great men and great deeds of courage."


John F. Kennedy