5 apró üzleti tipp a sikeres nyárért

2018.06.19

Nyár van, végre! A gyerekek megkezdték a vakációt, a grillező használatra készen áll, a Sangría behűtve! Mindannyian készen állunk, hogy felvegyük a nyár nyugodtabb ritmusát és élvezzük a meleg estéket a családdal, a barátokkal finom falatok, kellemes italok és nagy beszélgetések közepette.

A nyár csupa öröm! Eljött az ideje a pihenésnek, feltöltődésnek!


Mégis rengetegen vannak, akik nem igazán tudnak lelassulni, élvezni a nyarat, ugyanis nem akarják szeptemberben erőfeszítéseiket azért megduplázni, mert a nyarat lazábbra vették.


De mi van akkor, ha a nyár nem az ellenségünk, hanem a szövetségesünk?

Mi van akkor, ha a nyár nem csak hátráltat, lelassít, s nem csupán a pihenés és a kikapcsolódás forrása, hanem a sikeré és a növekedésé is?


A nyári időszak - amely sok vállalkozás számára gyakran hektikus- kiváló arra is, hogy eredményekben gazdag idény legyen.

Íme néhány ötletünk arra vonatkozóan, hogyan szolgálhatja a nyár projektjei sikerét:


1. Adjon teret a kreativitásnak.

A nyár kizökkent a napi "tevékenységspirálból", szinte dúskálunk a szabadidőben. Tökéletesen alkalmas, hogy újraértékelje eddigi elképzeléseit, terveit, jövőképét. Használjon új és egyedi eszközöket, s ha kell, vegyen elő egy papírt, tollat és kezdje teleírni elképzeléseivel, ötleteivel. Engedje szabadjára fantáziáját!

Mi valljuk, hogy ugyanazokat a dolgokat gyorsabban csinálni, jobban végezni nem elegendő. Hiszünk a kreativitásban, s abban hogy a rugalmasság, a szabad gondolkodás révén csodálatos új ötleteket, lehetőségeket lehet életre hívni.


2. Delegáljon.

Ahogy a vállalkozás és az alkalmazottak létszáma növekszik, úgy nyílik egyre több lehetőség a feladatok és a felelősség átruházására. Használja ki!

A delegálás ugyanis lehetővé teszi, hogy erőfeszítéseit az üzleti tevékenység legfontosabb szempontjaira összpontosítsa és ezáltal sokkal nagyobb esélye van arra, hogy produktívabb legyen a nyara. Emellett sok időt szabadít fel és olyan új üzleti lehetőségeket is kereshet, amelyekre korábban nem volt ideje.

Na persze az sem utolsó szempont, hogyan hat a munkamorálra a nagyobb felelősséggel való megbízatás.


3. Ne hanyagolja el a magánéletét.

Tudjuk, hogy a siker elérése és annak fenntartása rengeteg munkával jár, s nagyon nehéz elhagyni üzletét egy-két napra is. A legtöbb vállalkozó számára a munka és a magánélet gyakorlatilag elválaszthatatlan, de soha ne hagyja figyelmen kívül azt a tényt, hogy Ön nem csak vezető, hanem ember is. Csodálatos, ha valaki képes és hajlandó reggeltől estig dolgozni a siker érdekében, de mindig kell időt szakítani a családra, barátokra és magunkra.

Az egészséges munka és a magánélet egyensúlyának fenntartásához szükséges a pozitív gondolkodásmód, a boldogság érzetének megtapasztalása, ezek nélkül idővel -a mai modern kor teremtetette- kiégés elleni tréningek után nézhet, jobb esetben.

Azt se feledje, hogy a vállalkozás tulajdonosa, vezetője az iránytű és a morális lendületet ő adja a vállalkozás dolgozóinak, illetőleg a partnerkapcsolatokban is nagy szerepe van a személyének. A hosszú végtelen munkaórák, a minimális pihenés idővel hatással van a vezetői képességekre, az pedig a vállalkozásra.


4. Írjon szezonális blog tartalmat és/vagy maradjon aktív a közösségi oldalakon.

Ma már rengeteg cég rendelkezik saját bloggal és tucatnyi kisvállalkozás van jelen különböző közösségi oldalon, például mint Facebook, Twitter és Instagram. Segítségükkel hatékonyan és eredményesen tudja bevonni célközönségét és reklámozhatja üzleti tevékenységét akkor is, amikor a kevésbé forgalmas nyári időszak beköszönt.

Ha például webhelye nem túl látogatott vagy gondolkodik szezonális akciókon, rendezvényeken, egy blog megírásával, a közösségi oldalakon való aktivitásával nagy valószínűséggel ebben a csendesebb időszaban is tud eredményeket elérni.

Nyáron csaknem teljes lendülettel vetheti bele magát a szezonális tartalmak írásába, nem számít milyen területen is tevékenykedik, biztosan talál olyan témát, amely kapcsolódik az Ön vállalkozásának profiljához és bekerülhet a bejegyzések közé.


5. Találkozzon személyesen.

Nyáron a napok hosszabbak, az időjárás nagyszerű, az emberek sokkal nyitottabbak. A nyár nagyobb szabadságot és rugalmasságot kínál, tökéletes arra, hogy ha mondjuk egy belvárosi irodában dolgozik, meghívja egy hangulatos kerti helyiségbe munkatársait, ügyfeleit és megbeszéléseiket egy hűs ital, egy finom ebéd mellett folytassák, ezáltal is építve és mélyítve meglévő kapcsolatait.

A lehetőségek végtelenek!

Egy másik nagyszerű ötlet, hogy vegyen részt konferenciákon, kiállításokon, szakmai rendezvényeken, amelyeken általában nincs ideje részt venni az év forgalmasabb időszakaiban.


A lehetséges nyári leállás tehát egy nagyszerű módja annak, hogy egyszerű hétköznapi ötletekkel lendületet adjon vállalkozásának vagy csak a félretett, elakadt projekteket elővegye és befejezze.