4 tipp a válóperes ügyvéddel való első találkozóhoz

2020.01.09

Ha lélekben már felkészült a válásra, akkor az egyik legfontosabb, amit elsőként megtehet a siker érdekében, hogy egy kiváló válóperes ügyvédet választ.

Ügyvédet találni sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Korántsem azért, mert kevesen vannak a pályán, hanem mert egyszerűen nehéz olyat találni - elsősorban egy kisvárosban-, aki az adott területen megfelelő tudással, tapasztalattal, lelkesedéssel, stb. rendelkezik és ráadásul még van szabad kapacitása is.

A jó ügyvéd egyik ismérve, hogy már a kapcsolat felvételekor érdeklődik az ügyről, hogy egy általános képet kapjon, majd ennek megfelelően ütemezi az első találkozót, amikor valójában megtudja az ügy részleteit és melynek kimenetétől függően eldöntik, hogy tudnak-e és akarnak-e együtt dolgozni a jövőben.

Az alábbiakban négy tippet adunk annak érdekében, hogy magabiztosan induljon el a megbeszélésre és a lehető legtöbbet hozza ki belőle.

Legyen felkészült.

1. Írja le az összes kérdését.

Amikor sor kerül a találkozóra, szinte törvényszerű, hogy nem fog emlékezni minden előzetesen megfogalmazott, kigondolt kérdésre. Ez körülbelül annyira törvényszerű, mint az, hogy a megbeszélés után az épületből kilépve, hazafelé vagy az autóhoz sétálva rögtön minden elfelejtett kérdés eszébe fog jutni.

Annak elkerülése érdekében, hogy ez megtörténjen, inkább írjon le minden kérdést, amely a találkozó előtti napokban eszébe jut. Ez segít abban is, hogy pontról-pontra átbeszéljék és megválaszolatlan kérdések nélkül, magabiztosan hagyja el a megbeszélést.

2. Készítse ki a pénzügyekkel kapcsolatos dokumentumokat.

A válás egyik legfontosabb kérdése szinte mindig a vagyon, és az ügyvédnek minél előbb tudnia kell, meg kell értenie a kapcsolódó folyamatokat a válás lehető legkorábbi szakaszában. Ezért az első találkozás előtt minél több információt és dokumentumot gyűjtsön pénzügyeiről. Bár sok információt képes a személyes találkozókor is átadni, de további hasznos információk nyerhetők ki a dokumentumokból is.

3. Írja le az összes releváns információt- a válásra és a házasságra vonatkozóan.

Ha vannak fontos információk a házasságáról és a válásáról, feltétlenül írja le azokat. Egy ügyvéd ugyan kérés nélkül végigvezet a elengedhetetlenül szükséges kérdéseken, de lehet, hogy ezen felül is vannak olyan információk, amelyeket érdemes megosztania vele, mert rendkívül hasznos lehet. Érdemes írásban ezeket is összegyűjteni, olyan részletességgel és pontossággal, amennyire csak lehetséges.

4. Legyen teljesen őszinte.

Noha valószínűleg rengeteg bizalmas, érzékeny információ kapcsolódik egy házassághoz és váláshoz, elengedhetetlen, hogy teljesen őszinte legyen az ügyvéddel. Egy dologban biztos lehet: ha bármilyen fontos részletet nem oszt meg az ügyvédjével, akkor könnyen lehet, hogy utóbb ezeket a házastársától és/vagy az ügyvédjétől fogja megtudni.

Az őszinteség a legjobb módja annak, hogy segítsen a válási folyamat előkészítésében és ne később derüljenek ki olyan fontos titkok, részletek, információk, amelyek alapvetően megváltoztathatják a helyzetet.