Hozzon létre olyan üzleti modellt, amely igazán illik a személyiségéhez

2019.03.12

Mielőtt elindulna a vállalkozóvá válás hosszú, rögös útján, érdemes először magába néznie, hogy tisztán lássa mivel szeretne foglalkozni és egyáltalán mi a saját meghatározása a siker szóra. Egyesek számára a vállalkozás arra szolgál, hogy életre hívják az álmaikat és azzal foglalkozzanak, amiért szenvedélyesen rajonganak, míg mások egy családi vállalkozást szeretnének indítani azzal a nem titkolt céllal, hogy azt majd gyermekeikre, unokáikra hagyják és persze vannak olyanok is, akiket csak a pénz motivál és nagyon gazdagok szeretnének lenni.

Tapasztalataink szerint akkor lesz valaki igazán elégedett és sikeres, ha az elképzelését az elérhető üzleti lehetőséggel összhangba tudja hozni. Egyes alapítók annyira szenvedélyesek az ügyük iránt, hogy figyelmen kívül hagyják az üzleti realitást, míg mások a sok pénzért cserébe feláldozzák az üzleti etikájukat. Ennek a spektrumnak mindkét vége valószínűleg több hosszú távú negatív eredményt generál, mint amennyi örömmel és elégedettséggel tölt el. Az, aki vállalkozásával szeretne véget vetni az éhezésnek, nem feledkezhet meg arról, hogy az éhes embereknek ritkán van pénzük és a jó szándék önmagában még nem jelent üzleti lehetőséget.

A feladat tehát az, hogy szakítson időt arra, hogy megtalálja a személyes célját és azt az üzleti modellt, amelyek kiegészítik egymást és melyek együttesen mind a siker, mind a személyes megelégedettség érzésével fogják eltölteni.

Íme néhány kulcsfontosságú lépés, melyek segítenek a megfelelő irányba indulni:

Határozza meg céljait és állítson be mérföldköveket a vállalkozás számára.

Az üzleti cél létrehozása megköveteli, hogy az ötletet strukturált eredményekké alakítsuk, de még a folyamat legelején először is validáljunk, azaz ellenőrizzük, hogy a piacnak úgy és arra van- e szüksége, amit mi elképzeltünk. Amikor egy üzleti modellt tervezünk, akkor az ötlet szikrájának kipattanásakor annak még minden eleme (piac, termék/szolgáltatás, üzleti modell) pusztán egy feltételezés.

Mindig jusson eszébe a következő: nehéz megmondani, hogy mikor érkezik meg, ha még azt sem találta ki, hogy hova indul.

Építsen csapatot.

A népszerű mítoszokkal ellentétben a vállalkozói tevékenység a legritkább esetben önálló törekvés. Mindannyiunknak vannak erősségei és gyengeségei, ezért olyan emberekre van szükségünk, akik segítenek a hiányosságokat pótolni és velünk együtt építeni az álmainkat.

A képesség, hogy másokat szenvedélyesen motiváljon, jövőbeli sikerekhez és elégedettséghez vezet.

Határozza meg a célközönségét és teremtsen értéket.

Ügyfelek nélkül nincs üzlet és nem lehet nemesebb célt sem elérni. Ha elképzel és számszerűsít olyan ügyfeleket, akik szívesen és elégedetten fogják vásárolni az ön által kínált termékeket/ szolgáltatásokat és élvezik a vele járó előnyöket, akkor jó úton halad ahhoz a vállalkozói életmódhoz, amely elégedetté teszi önt.

Gondolkodjon el a hosszú távú karrierlehetőségein.

Még a vállalkozóknak is gondolniuk kell a karrierjükre. Mire is gondolok? Néhány vállalkozás alapítója már a kezdetekkor alig várja, hogy átadja az újonnan létrehozott vállalkozását egy tapasztalt vezetőnek és újra elindítsa az egész folyamatot egy másik elképzeléssel, míg mások szeretik folyamatosan fejleszteni az általuk életre hívott céget.

Szilárdítsa meg a munkahelyi kultúra értékeit és elvárásait.

Manapság a munkahely kritikus tényező. Minden vállalkozás magas szintű munkavállalói részvételt, elkötelezettséget, valamint "ügyfél érzékeny" folyamatokat igényel. Győződjön meg arról, hogy megértette a dolgozók és a kapcsolódó feladatok/műveletek összetett elvárásait, problémáit.

A vállalkozói életforma nem egyszerű és (olykor) szükséges nehéz döntéseket hozni. Már a vállalkozás indítása előtt vannak olyan kérdések, amelyekkel jobb szembenézni és nem elhalasztani valamikor későbbre, mint például, hogy önnek való-e a vállalkozói lét?

Dönthet úgy, hogy már most belevág a vállalkozás indításba, de akár várhat vele mindaddig, amíg kellő tapasztalatot, tudást vagy éppen tőkét szerez. Nincs jó vagy rossz kezdő időpont, hiszen vannak, akik már tinédzser korukban sikeres vállalkozásba kezdtek, míg mások jóval tovább vártak a saját vállalkozás elindítására.

Az a nagyszerű dolog a vállalkozói létben, hogy az üzletet úgy alakíthatja, ahogy csak akarja, anélkül, hogy bárki -akár egy alkalmazott- abba beleszólna. A sorsa, a vállalkozása az ön kezében van.