A saját álmodat vagy valaki másét követed?

2022.02.04

Életünk során rengetegen próbálják megmondani, hogy milyen legyen az utunk:

1. A szüleink azt akarják, hogy boldogok és sikeresek legyünk.

2. Az oktatási rendszer produktív embereket akar. Ez nagyszerű lehet a társadalom számára, de lehet, hogy nem szolgálja az érdekeinket. Vajon mi a teendő,

  • ha rocksztár akarsz lenni,

  • arra szánnál néhány évet, hogy utazz és könyvet írj,

  • ha buddhista szerzetes szeretnél lenni Srí Lankán?

3. A társadalom egésze. Olyan társadalomban élünk, amely értékeli az eredményeket, az anyagi forrásokat és a személyes javakat.

Természetes, hogy követni akarjuk a normát, még akkor is, ha ez nem igazán felel meg valódi természetünknek.

Vajon te a saját álmodat vagy valaki másét követed?

  • Olyan házasságban élsz, ahol meg kellett változnod vagy csak elnyomod magadban azt, amilyen vagy, hogy elkerüld a konfliktusokat?
  • Azért dolgozol egy adott munkahelyen vagy adott területen, mert a szüleid vagy a házastársad azt mondták, hogy ez a felelősségteljes döntés?
  • Olyan nő vagy, aki szívesebben lenne otthon a gyerekeivel, de más nők azt mondják, hogy a vezetői szereped sokakat inspirál és emiatt úgy érzed, hogy cserbenhagynád őket, ha úgy döntenél, hogy otthon maradsz?
  • Olyan férfi vagy, aki szívesebben maradna otthon, de szerinted a társadalom - és a barátaid - emiatt negatívan ítélnének meg?
  • Olyan úton vezeted a csapatodat, amelyben nem hiszel, de mégis ezt teszed, csak mert a felső vezetők szerint ez az egyetlen megengedett út?
  • Olyan szerepet töltesz be, amiért nem igazán rajongsz és közben úgy érzed, hogy sokkal több van benned?

Ha ebből bármi is igaz rád, akkor mégis kinek az életét éled?

Mindannyiunknak vannak kötelezettségei a családunkkal szemben, amelyeket természetesen tiszteletben kell tartani és teljesíteni kell és fontos, hogy érzékenyek legyünk mások szükségleteire.

De mikor döbbenünk rá, hogy milyen könnyű ürügyként felhasználni ezt a felelősséget arra, hogy nem azt választjuk - szándékosan és teljes szívünkből -, hogy azt tesszük, amit valójában szeretnénk?

Nagyon sok emberrel találkozom, akik láthatóan nem teljesedtek ki, s úgy érzik, hogy valami fontosról lemaradtak, de mégsem igazán tudják, mi lehet az. Mások viszont tudják, hogy nem az igazi énjükhöz igazodó életet élnek, de bizonytalanok abban, hogyan kell(ene) áttérni arra az életre, amelyre vágynak.

Legtöbbünknek szeretet/gyűlölet kapcsolata van azzal, hogy valaki mástól kérünk tanácsot.

Egyrészt hallani akarjuk, mit mondanak azok az emberek, akiket ismerünk, szeretünk és tisztelünk - különösen, ha az összhangban van azzal, amit hallani szeretnénk. Másrészt nem akarunk olyasmit hallani, ami kihívás elé állíthat bennünket, kényelmetlenül érezhetjük magunkat vagy teljesen összezavarna és mélyen érintene bennünket.

Az álmaid követése azonban a boldog élet egyik titka. Ez egy olyan életút, amelyet soha nem fogsz megbánni.


Miben lenne más az életed, ha ismernéd a szenvedélyedet és a célodat és minden egyes nap haladnál felé?