A munkavállalók magas fluktuációjának lehetséges okai

2020.03.13

Manapság a munkavállalók megtartása az egyik legsürgetőbb probléma, amellyel a vállalkozásoknak szembe kell nézniük.

A munkavállalók mozgása szinte elkerülhetetlen.

Amikor egy alkalmazott elhagyja a szervezetet, a cseréje komoly költséget jelent, hiszen az amúgy is magas bérköltségek mellett vannak egyéb költségek (például a toborzáshoz kapcsolódóan) is, ezért fontos meghatározni a távozók indítékait és kidolgozni egy hatékony visszatartási stratégiát.

A munkavállalók fluktuációjának növekedésével minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalkozások kiemelten figyeljenek az alkalmazottak megtartására. 

Ez a cikk a munkavállalók fluktuációjának általános okairól, a vállalkozásra gyakorolt hatásáról és lehetséges orvoslásáról próbál egy általános képet adni.

Íme a munkavállalók távozásának főbb okai:

1. Az alkalmazottakat teljesen kihasználják

Rengeteg munkavállaló érzi azt, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő idő a feladat elvégzéséhez. Folyamatosan rengeteg a munka, állandó az elmaradás és ez egy idő után aligha motiváló.

Ha az alkalmazottak túlterheltek, gyakran stresszesebbek és kiégettek.

A túlterhelt és kiégett alkalmazottak pedig szívesen csatlakoznak olyan vállalatokhoz, amelyek megértik a munka és a magánélet közötti egyensúly fontosságát.

Tipp: A vezetőknek érdemes utánajárniuk, hogy vajon a munka egyenletesen oszlik-e meg/el a szervezeten belül. Ennek legegyszerűbb módja közvetlenül megkérdezi az alkalmazottakat, akár anonim módon, akár nyíltan, s ha a személyzet nagy része azt jelzi, hogy állandóan túl sokat dolgozik, akkor lehet, hogy megérett az idő a változásra, s ideje új munkavállalókat felvenni.

2. A csapat tagjait eltérően kezelik

Amikor a főnök kedvenc alkalmazottja(i) eltérő bánásmódban részesül(nek) mindenki mással szemben, akkor csak idő kérdése, hogy a többi munkavállalónak mikor lesz elege ebből. 

Senki nem engedheti meg, hogy egyik alkalmazott kiváltságban részesüljön, miközben senki másnak nem adják meg ezt, sőt elvárják, hogy ennek ne legyen következménye.

Ezek az egyenlőtlenségek rendkívül veszélyesek, különösen, ha elfogultság is társul mellé, ugyanis a kedvencek szándékosan befolyásolhatják a főnököt, aki adott szituációban másként (hátrányosan) kezel egy "hétköznapi" munkavállalót.

Tipp: Minden alkalmazottat egyenlően kell kezelni, nincs kivételezés.A vezetőknek érdemes áttekinteniük a belső kapcsolatokat és szabályzataikat. Például érdemes elgondolkodni azon, hogy két azonos pozícióban lévő munkavállaló közül az egyiknek miért van lehetősége home office-ban dolgozni, miközben a másiknak minden nap be kell járnia. 

3. A munkavállalók szeretnének (több) pénzt keresni

Ki nem akar több pénzt keresni? Ha egy szervezet rosszul fizet és nem hajlandó emelni a béreket, akkor jó esélye van arra, hogy a csapat tagjai a magasabb fizetés reményében másik munkahelyet keressenek. 

Az sem számít igazán, hogy mennyire szeret valaki egy adott vállalkozás számára dolgozni és hisz az üzleti vállalkozásában, ugyanis ha jobb ajánlatot kap, valószínűleg fontolóra veszi a távozást.

Tipp: Mivel egy alkalmazott cseréje nagyon sok pénzbe kerül, könnyen lehet, hogy olcsóbb emelni a bérét és/vagy javítani (azaz növelni vagy bővíteni) az egyéb juttatásokat. 

Érdemes odafigyelni, hogy a versenytárs milyen ajánlattal keresi meg munkavállalót, ezenkívül felmérést is lehet végezni, hogy betekintést nyerjünk a munkavállalók fizetésével kapcsolatos elképzeléseibe.

A hagyományos "fizetés és juttatások" mellett néhány vállalat választási lehetőségeket kínál, például rugalmas időbeosztást, távoli munkavégzési lehetőséget, saját edzőtermet vagy egyéb szolgáltatási/ utazási kedvezményeket.

Egy vállalkozás által nyújtott előnyök mindig azt tükrözik, hogy mennyire értékelik az dolgozókat. 

4. Mérgező hangulat

A munkahelyi környezet, hangulat szorosan összefügg a munkavállalói boldogsággal. Amikor a dolgozók szeretik a munkahelyüket, boldogabbak és eredményesebbek. Amikor viszont nem szeretik, motiválatlanok, céltalanok, kedvetlenek lehetnek.

A munkahelyi közeg mindent befolyásol az elkötelezettségtől kezdve a boldogságig.

Tipp: Körbe kell nézni. Úgy tűnik, hogy az alkalmazottak boldogok? Jó hír, ha megtudjuk, hogy mi váltja ki, utána már bármikor lehet proaktív lépéseket tenni, hogy változtassunk rajta.

5. A munkavállalók utálják a főnökeiket

Ha már a cégvezetésnek is feltűnik, hogy egy adott menedzser alatt dolgozó alkalmazottak sokkal gyakrabban cserélődnek, mint másoknál, akkor valószínűleg kimondható, hogy ennek oka az, hogy a menedzser elviselhetetlen. 

Ne feledjük, az emberek sokszor nem is a cégből akarnak kilépni, hanem a főnökükből van elegük és emiatt döntenek a távozás mellett.

A bizalom és az átláthatóság két fontos tényező, amelyek befolyásolják az alkalmazottak érzéseit a főnökeikkel kapcsolatban.

Tipp: Érdemes átvilágítani a céget és megbizonyosodni arról, hogy a megfelelő vezetők vannak a cég élén. Nem csak az alkalmazottak szakmai képzéseit kell támogatni, hanem a vezetők képzését is. Egy cégvezetőnek mindig rajta kell tartani a szemét a vezetőkön is, hogy folyamatosan biztosított legyen a megfelelő vezetés.

6. Rosszul bánnak velük 

A rossz főnök bármely alkalmazottat nyomorúságossá tehet. Még ha az alkalmazottak teljes mértékben elkötelezettek is az üzlet iránt, ha a közvetlen felettesük kellemetlen munkakörnyezetet teremt, akkor fontolóra vehetik (veszik) a távozást.

Az emberek gyakran a közvetlen vezetőkkel fennálló kapcsolat miatt állnak tovább. Általában, ha a munkaviszonyok pozitívak és motiválóak, az alkalmazottak képesek kevesebb pénzért is akár nagyon stresszes munkát végezni, azonban ha a sok munka ellenére ez hiányzik, akkor el fognak gondolkodni a váltáson. 

Tipp: Legyenek biztosítva képzési lehetőségek kifejezetten a felettesek számára és ellenőrizni kell a vezetőket is.

7. Nincs előrelépési lehetőség

Sokan szakmai fejlődést kívánnak. Lehetőségeket akarnak, hogy karrierjük előremozduljon, s szívesen dolgoznak (többet, jobban, komolyabban), ha tudják, hogy ezáltal előrébb juthatnak a ranglétrán. 

A munkavállalók szeretnének kihívást, s érezni akarják, hogy haladnak a szakmai fejlődés és növekedés útján.  

Ha valaki soha nem kínálja fel az alkalmazottainak ezt a lehetőséget, ne lepődjön meg, amikor valaki az ambícióktól vezérelve más helyen keresi az előrelépést.

Tipp: Az alkalmazottakba történő beruházás elengedhetetlen, ha szeretnénk megtartani munkavállalóinkat. Érdemes bátorítani a csapatot, hogy vegyenek részt releváns konferenciákon. Képzésekkel is lehet segíteni a szakmai célok támogatását, sőt lehet egy speciális projekt, kibővített munkakör is a fejlődés titka.

Ügyelni kell arra, hogy a növekedési és fejlesztési lehetőségeket kínáljunk, valószínűleg senki sem akarja azt érezni, hogy zsákutcába került. Ha a fentebbi javaslatok még így sem tűnnek megfelelőnek, akkor érdemes feltenni a következő kérdéseket: 

A megfelelő emberek vannak a megfelelő pozíciókban?

Túl kevés/sok az ember az elvégzendő munkához?

Az emberek megkapják a szükséges visszajelzést és elismerést?


Ha megértjük a távozás esetleges okait, akkor jobban meg tudjuk védeni saját vállalkozásunkat. 

A jól kompenzált, kihívásokkal teli, elkötelezett és megfelelően menedzselt alkalmazottak valószínűleg hűséges, produktív tagjai lesznek cégünknek az elkövetkező években is.