Multitasking mítosz

2018.05.24

Multitasking, az új irány? 

A munkáltatók szeretik, a nőknél természetes képesség kell legyen és általánosságban pedig azt látjuk, hogy mindenki számára követendő példa, azaz, ha úgy tetszik inkább elvárás, hogy képesek legyünk kettő vagy több feladatot párhuzamosan elvégezni.

Egyáltalán mit is jelent pontosan a szó?

Több dolgot csinálunk egy időben vagy inkább váltogatjuk a feladatokat, egy bizonyos ideig foglalkozunk az egyikkel, majd áttérünk a másikra, annak ellenére, hogy még az elsőt sem végeztük el? Vagy hogyan is van ez?

Ma már a munkáltatók listáján általános elvárásként szerepel, hogy az ideális jelölt rendelkezik a hatékony multitasking varázslatos képességével.

Valóban jó ez a törekvés vagy hosszabb távon vannak negatív következményei?

Rengetegen végeznek két vagy több feladatot egy időben és ez sokszor rendkívül jónak is tűnik. Ám már több kutatás bizonyította, hogy az embereknek igen kevés százaléka képes hatékonyan feladatokat ellátni és azoknál, akik híján vannak ezen képességnek, ott bizony a termelékenység is csökken, tehát ha úgy tetszik, nyilvánvaló, hogy a hátrányok túlmutatnak a vélt/ várt előnyökön.

Mi a helyzet a teljes figyelmet igénylő feladatokkal? A munka minőségével? A hatékonysággal?

Nyilvánvaló, hogy vannak feladatok, amelyek komoly figyelmet, koncentrációt igényelnek.

Az is nyilvánvaló, hogy a mennyiség és a minőség két különböző dolog.

Két egymástól eltérő feladatot hatékonyan elvégezni, amelyek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, nehezebb elvégezni, hiszen az agyuknak is kell idő, míg átáll, ugyanis miközben azt gondoljuk, hogy egyszerre két/több dolgot csinálunk, akkor mindössze annyit teszünk, hogy az egyik feladatról átváltunk a másikra és az agyunk ehhez a kihíváshoz alkalmazkodik, ami ugye valószínűleg bizonyos időbe telik, ez pedig egyénenként változó.

Annak ellenére, hogy ma már általános elvárás és bár nem beszélünk róla, a veszélyei egyértelműek, az ilyen munkavégzésnek ugyanis számos káros hatása van. Negatív spirálba kerülhetünk, mert az osztott figyelem miatt a termelékenység, hatékonyság, minőség is romlik és ez hosszabb távon rányomja a bélyegét mind az üzletre, mind a magánéletre, sőt még az egészségre is (gondolok a stresszre, szorongásra, depresszióra, stb.).

Miért tekinthető mégis pozitív mintának?

Sokan azt gondolják, hogy pozitív tulajdonság vagy képesség csomó dolgot egyidejűleg csinálni és ha valaki erre képes, akkor az egyúttal produktív is.

Telefonon beszélgetni, közben árajánlatot írni és válaszolni az újonnan beérkező emailre, stb. ... nem is biztos, hogy annyira lenyűgöző.

Ha Ön úgy gondolja, hogy nagyszerű képesség, akkor gondolja át újra.

Mi a megoldás?

Egyetlen feladatra fókuszálni, mind az üzleti siker megóvása érdekében, mind pedig a járulékos kérdésekben, mint pl. kapcsolatok, egészség. Ha ugyanis valaki teljes figyelmét egyetlen feladatra fókuszálja, akkor van lehetősége optimális teljesítmény elérésére. Ahelyett tehát, hogy fürdőznénk a feladatok sokaságában, sokkal előnyösebb prioritásokat felállítani és így meghatározni a feladatok sorrendjét, amelyek mindegyikére aztán minőségi figyelmet és időt is szánunk, sorban egymás után. Ha mondjuk 20-40 percet töltünk minden egyes feladattal, akkor lehet változatos és érdekes napunk, miközben még a minőség is változatlan.


Mi a véleménye, támogatja vagy ellenzi ?