A „megfelelő” vezetői megközelítés keresése napjainkban

2020.10.20

Az alkimistaként ismert személyek hiába keresték a mitikus bölcsek kövét, egy olyan terméket, amelyről azt képzelték, hogy képes bármely anyagot arannyá változtatni vagy elengedhetetlen a halhatatlan élet elixírjének előállításához.

A mai ezzel egyenértékű keresés viszont arra az egyetlen vezetési stílusra irányul, amely képes a válságot jól kezelni és a helyzetből előnyt tud kovácsolni.

Akárcsak az alkimisták keresése, a "helyes" vezetési stílus megtalálása a mai kérdések és problémák forgatagában szinte megfoghatatlan. Mégis, a sikeres vezetésre törekvők számára van remény és a lehetőség egy kevert, adaptív vezetési modell formájában jelenhet meg. Ha bizonyos modellek elemei a megfelelő arányban keverednek, akkor egyes tulajdonságok képesek a válságot reménységgé és haladássá változtatni.

Vessünk egy pillantást a világ vezetői környezetére

Ha kilépünk a saját kis világunkból és vetünk egy pillantást a szélesebb környezetünkre, a problémák sokfélesége és mennyisége negatív módon lélegzetelállító.

  • Az emberek aggódnak az egészségük, az életük és a munkájuk miatt.
  • Sok vállalkozás - nagy és kis - egzisztenciális fenyegetéssel szembesül, és vagy alkalmazkodik vagy elbukik.
  • Szinte mindenki új módszerekkel dolgozik, tanul, éli az életét.
  • A kormányok és a szervezetek részéről tanúsított magatartás és cselekedetek iránti csalódottság és kiábrándultság szinte kézzel fogható.

Ha mindezekhez hozzáadjuk a globális terrorizmus, a klímaváltozás és az egyéb kihívásokat, akkor egy sor hatalmas problémát találunk, amelyek megoldására nincsen egyetlen megközelítés, amely egyértelműen pozitív kimenetelűnek ígérkezik és mindenhol egyformán alkalmazható.

A vezetés az elmúlt két évtizedben kellő kihívást jelentett, mivel a makro erők, főként a technológiai változások és a globalizáció komoly elmozdulásokat hoztak létre az üzleti életben az egész világon. Most emelkedett a tét és nem világos, hogy mi az a vezetési szemlélet, ami megfelel ennek a környezetnek.

Egyértelmű, hogy nincs egy mindenki számára megfelelő megközelítés, inkább egy kevert, adaptív modellt lehet a középpontba állítani, amely legalább három különféle vezetői stílus erősségeiből gyúrható össze.


A vezetés 3 stílusának feltárása

1. A háborús vezető

Az egzisztenciális fenyegetések elhárításának szükségessége vezérli. Ez a vezető a küldetésre fókuszál, mely egy adott ellenfélre összpontosított célon keresztül vezet. Egyértelmű és határozott. Rövid távú áldozatokat hoz a siker (esélyeinek javítása) érdekében és arra ösztönzi az embereket, a csapatokat, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal tegyenek lehetetlent.

A kommunikáció, a visszacsatolás és a tanulás túlzott sebességgel működik.


2. A rugalmas vezető

A rugalmas vezető a háborús vezetőnél hosszabb időkeretre koncentrál és folyamatosan azon dolgozik, hogy a színfalak mögé lásson és azonosítsa a felmerülő lehetőségeket és fenyegetéseket. Ez a vezető arra ösztönzi az egyéneket, hogy másként gondolkodjanak és kísérletezzenek, hogy megtalálják az üzlet "következő lépcsőjét".


3. A szolga vezető

Jellemzője az empátia, amelynek középpontjában az emberek találkozása áll egy adott pillanatban. Az egészséges munkakörnyezet támogatását tekinti feladatának, ahol a dolgozók motiváltak abban, hogy kiaknázzák lehetőségeiket.

Bár a szolga szót a gyengeséggel azonosíthatnánk, a valóság az, hogy ez a vezető a három típus közül a legerősebb és folyamatosan arra törekszik, hogy a szervezetet az emberekkel együtt emelje új magasságokba.


Mi a "megfelelő" vezetési megközelítés napjainkban?

Szervezeteinkben többfrontos háborút vívunk, miközben folyamatosan arra törekszünk, hogy a munkatársaink elkötelezettek maradjanak és az adott helyzetekben együttesen feltaláljuk magunkat, túléljünk és fejlődjünk.

Sok vezető háborús magatartást tanúsított, amelynek volt értelme, azonban nem fenntartható és nem elég ahhoz, ami előttünk áll. Amint megjelenik a normák valamilyen új meghatározása - remélhetőleg oltóanyag képében-, a szervezeteinket a következő szintre kell emelnünk. A kitartó vezető új lehetőségeket keres egy újjáalakuló, de más világban, miközben egyszerre gondolja át és fektet be olyan üzleti modellek létrehozásába, amelyek segítenek a jövőbeni zavarok elkerülésében vagy mérséklésében.

S persze akkor még mindig ott vannak az emberek, a dolgozók, akiket szinte sokkolnak a hirtelen, hátrányos változások. A vezetőnek, aki épp megküzd a nehéz helyzettel, már a jövőbeni kihívásokkal szembeni ellenálló képességet is terveznie kell, mindeközben el kell végeznie a legfontosabb munkát: vissza kell szereznie az emberek kreativitását, találékonyságát és hitét.


Három stílus, egy vezető. Ez lehetséges?

Láttam példákat a közösségemben: kisvállalkozókat, akik átalakították vállalkozásukat, valamint nagyobb szervezeti vezetőket, akik ugyanezt tették a különböző magán- és állami intézményekben. Vannak, akik sikert arattak a válság idején és miközben építették a jövőt, munkatársaik is elkötelezettek maradtak. Meg kell azonban mutatni ezt a vegyes, adaptív vezetői megközelítést a társadalom minden szektorában.

Komplex háromdimenziós sakkjátékot játszunk, ahol a figurák vízszintesen és függőlegesen mozognak a világunk több szintjén. Azok a vezetők, akik érzelmi intelligenciát és mentális erőt fektetnek stílusuk, vezetési modelljük  átalakításába az emberek és a szervezet igényei alapján, olyan emberek, akikre nagy szükségünk van.