A céges karácsonyi buli és a felelősség

2019.12.13

Az év végéhez közeledve számos vállalkozás tart karácsonyi partit, amely általában egy hangulatos program a cégek életében. 

Egy karácsonyi rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a cégvezetők egyrészt köszönetet mondjanak a vállalkozásuk mögött álló emberek egész éves kemény munkájáért, másrészt ösztönözzék és lojálissá tegyék őket, hogy a következő évben is a cég kötelékét erősítve dolgozzanak tovább.

Még mielőtt azonban bárki az ajkához emelné a pezsgőspoharat, a munkáltatóknak fel kell készülniük és tisztában kell lenniük a lehetséges problémákkal és következményekkel, amelyek felmerülhetnek egy ilyen esemény kapcsán. Az éves karácsonyi rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a cég dolgozói jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak és arra is, hogy bizonyos esetekben helytelenül viselkedjenek. 

Függetlenül attól, hogy a céges karácsonyi buli az irodában vagy az irodán kívül kerül megrendezésre, az a munkahely egyfajta kibővítése, ahol mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak illik megfelelően viselkedni. Noha, mint tudjuk, nem mindig ez a helyzet és könnyen előfordulhat, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló kellemetlen helyzetbe kerül.

Normál munkakörnyezetben az alkalmazottak tisztában vannak azzal, hogy egy pofon a marketinges kollégától az értékesítő kollégának az iroda falai között valószínűleg súlyos következményekkel jár, azonban az irodán kívüli rendezvényeken a határ gyakran elmosódik.

A karácsonyi partikra jellemző általános példák: a túlzott alkoholfogyasztás, a fegyelmezetlenség, a zaklatás és a társasági vagyon megkárosítása. Ez a lista persze korántsem teljes, bekövetkezhet másik olyan esemény, amely miatt a munkáltató fegyelmi eljárást indíthat az ügyben, éppen ezért 

nem árt szem előtt tartani, hogy az irodai karácsonyi buli néha saját kérdéseket hozhat létre, amelyért a munkáltatóknak kell felelősséget vállalniuk, ha a dolgok rosszra fordulnának. 

Ha egyértelmű kapcsolat van a foglalkoztatás és a bekövetkező esemény között, a munkáltatóknak tisztában kell lenniük a következményekkel és azzal, hogy hogyan védjék meg magukat előre.

A munkavállaló nem megfelelő viselkedésének következményei messze menőek lehetnek:

• Akár a munkavállaló elbocsátását eredményezheti.

• A munkáltató hírneve veszélybe kerülhet.

• A munkahelyi kapcsolatok károsodhatnak. 

Bár a munkaadóknak nehéz megvédeni magukat minden lehetséges eshetőségtől, azonban előre felkészülhetnek az eseményre.

Érdemes egy körlevelet küldeni a rendezvényt megelőzően, amelyben ismertetik az elvárásokat a munkahelyi rendezvényre vonatkozóan, amely segít megkülönböztetni ezt az estét egy normál hétköznapi estétől valamilyen bárban. Nem árt, ha a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy az irodai viselkedésükre vonatkozó bizonyos szabályok továbbra is érvényesek és tudják, hogy mi az elfogadható elfogadható viselkedés és mi nem tartozik ebbe bele.

Mivel sok karácsonyi partit az ingyenes italok éltetnek, a vállalkozásoknak gondolniuk kell a rendelkezésre álló kiegészítő italok számának korlátozására és egyúttal gondoskodniuk kell arról, hogy az üdítőitalok és a víz bőséges mennyiségben álljon rendelkezésre, hogy senkinek ne okozzon fejfájást a túlzott alkoholfogyasztás másnap.

A #MeToo mozgalom bármennyire is vegyes fogadtatású volt, tulajdonképpen segített tudatosítani, hogy mennyire fontos a megfelelő munkahelyi viselkedés. A szervezeteknek proaktívan kell kezelniük a szexuális zaklatás veszélyét és biztosítani kell, hogy a munkavállalók már a rendezvény előtt tisztában legyenek a cég vonatkozó irányelveivel.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ami a karácsonyi partin történik, az nem mindig marad a négy fal között. A munkáltatók számára nyilvánvalóan problémát jelenthet az események élő közvetítésének lehetősége, ami által a rendezvények virtuálisak válhatnak még mielőtt a desszertre kerülne sor. Éppen ezért minden munkahelyen erősen ajánlott a közösségi oldalakra vonatkozó irányelv megfogalmazása és a rendezvény előtt bölcs dolog emlékeztetni az alkalmazottakat, hogy egy videó vagy fotó okozhat kellemetlen perceket egy másik munkatársnak és/vagy rossz reklámot a cégnek. A munkavállalóknak tiszteletben kell tartaniuk munkatársaik magánéletét.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a másságából adódóan nem minden alkalmazott ünnepeli a karácsonyt. Egyes vallások nem engedik meg az alkohol vagy bizonyos ételek fogyasztását, ezért érdemes megfontolni, milyen alternatívák szükségesek ahhoz, hogy a parti mindenki számára örömteli legyen, ahova a munkaadóknak ajánlott meghívni az összes alkalmazottat, még akkor is, ha betegség, szülési szabadság miatt vannak távol.

Ezenkívül egyes helyszínek alkalmatlanok lehetnek a fogyatékossággal élő alkalmazottak számára. Ennek figyelmen kívül hagyása drasztikusan károsíthatja a velük fennálló kapcsolatot és hátrányos megkülönböztetést vonhat maga után.

Noha nem a szervezet felelőssége annak biztosítása, hogy a munkavállalók biztonságosan hazaérjenek a karácsonyi ünnepség után, de érdemes előzetesen tanácsot adni a dolgozók hazautazásának megtervezésére, amely segíthet a kockázat minimalizálásában.

Sajnálatos, hogy ezekre a megfontolásokra szükség van, de segítenek csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a dolgok rosszra forduljanak.