Fejleszd kapcsolataidat

2019.10.07

A befektetők emberekbe fektetnek, nem ötletekbe. Az ügyfelek emberektől vásárolnak, nem cégektől. Az alkalmazottak kivétel nélkül nagyszerű vezetőt szeretnének és a vállalkozóknak kapcsolatokra van szükségük a sikerhez. Ez azt jelenti, hogy minden vállalkozónak aktív kapcsolata kell legyen a csapata tagjaival, az ügyfelekkel, a szállítókkal és a befektetőkkel. Az egyik legjobb módszer a jó kapcsolatok kiépítéséhez, ha azt éreztetjük a körülöttünk lévőkkel, hogy fontosak számunkra.

Brian Tracy, az egyik kedvenc szerzőm könyvében (No Excuses!: The Power of Self-Discipline) több módszert vázolt fel arról, hogyan lehet elérni, hogy éreztessük másokkal a fontosságukat. Úgy gondolom, hogy ezek a technikák rendkívül fontosak a vállalkozók és a sikeres üzleti vezetés szempontjából:


1. Fogadd el az embereket úgy, ahogy vannak. Mivel a legtöbb ember szeret ítélkezni és roppant kritikus, azáltal, hogy végre valaki feltétel nélkül elfogadja a másikat, azzal emeli az önértékelését, erősíti az önképét és arra készteti az adott illetőt, hogy ő is legyen nyitott, fogadjon el és kövessen téged.

2. Mutass elismerést mások iránt. Ha értékelsz egy másik embert bármiért, amit csinál vagy mond, akkor ő is jobban szereti majd saját magát és ez majd rád is visszahat. Az elismerés kifejezésének legegyszerűbb módja, ha egyszerűen megköszönünk valamit, akár egy ötletet, egy visszajelzést, egy megrendelést vagy az együtt töltött időt.

3. Légy kellemes jelenség. Minden helyzetben a legszívesebben látott emberek azok, akik általában barátságosak és pozitívak másokkal szemben. Azok a vállalkozók, akik hajlamosak veszekedni, hisztizni vagy egyszerűen kellemetlenek, nehezen fognak lebonyolítani egy ügyletet, legyen szó szerződésről, eladásról, befektetésről vagy bármiről.

4. Figyelj másokra. A leghatékonyabb módszer, ha először figyelmesen hallgatsz és kérdéseket teszel fel mielőtt öncélú monológba kezdenél. Hiszed vagy sem, mielőtt még megszólalnál, már érdekesebb és intelligensebb embernek fogsz tűnni a szemükben.

5. Soha ne kritizálj, ne ítélkezz és ne panaszkodj. Az üzleti és a személyes kapcsolatokban a kritika komoly erőt képvisel. Csökkenti az ember önértékelését, mérgessé és védekezővé teszi és végezetül nem fogja kedvelni azt,  akitől hallja. Ha így viselkedsz, akkor a pillanat törtrésze alatt elveszíted a bizalmát, mert attól fog tartani, hogy a következő célpont ő lesz majd.

6. Légy udvarias, előzékeny, figyelmes mindenkivel, akivel találkozol. Amikor udvariassággal és tisztelettel bánsz valakivel, akkor ő is értékelni és tisztelni fog. Az udvariasság, figyelmesség az az ingyenes eszköz, amivel elmondhatod mások számára a fontos dolgokat.

Gondolj vissza a közelmúltban szerzett tapasztalataidra vevőként vagy vállalkozóként. Gondolom nem mindig választod a legolcsóbb terméket és/vagy szolgáltatást, ha jó kapcsolatban állsz az érintett emberekkel. Másrészt ritkán vásárolsz valakitől, aki úgy bánik veled, mintha nem lennél fontos, ugye?

Ha vezető akarsz lenni, akkor szikráznia kell a levegőnek körülötted. A nagy vezetők szoros kapcsolatot alakítanak ki a jó emberekkel, akiket követésre ösztönöznek. A sikeres vezető motiválja az embereket, hogy többet tegyenek, mint amennyit esetleg a kapcsolat nélkül tettek volna és többet, mint amennyiről esetleg még csak -nem is- álmodtak.

Tehát, ha ezt a hat technikát követed annak érdekében, hogy más emberek fontosnak érezzék magukat a környezetedben, akkor hatszoros visszatérítést kapsz a saját céljaidhoz, hogy végül vezetővé válj és/vagy sikeres vállalkozást építs ki. Ez pedig sokkal olcsóbb és tartósabb, mint a legjobb reklám.