Csatlakozzon a közösséghez

2019.02.20


A digitális korban élve könnyű megfeledkezni a körülöttünk lévő emberekről. A fizikai irodákat az e-mail, a videokonferencia és egyéb virtuális kommunikációs csatornákkal helyettesítő cégeknél a szemtől szembeni interakciók egyre ritkábbak. Bár szerencsés vagyunk, hogy a digitális kommunikáció korszerűsítette üzleti tevékenységeinket, azonban nem helyettesíti az emberi kapcsolatot. Ráadásul ez a fajta munkahelyi környezet veszélyezteti a kapcsolat megszűnését és a közösségi érzést, amelyet a vállalatok a korábbi évtizedekben a munkavállalóiknak nyújtottak.

Hogyan építhet ki kapcsolatot a munkavállalói és a közösség tagjai között?  A bizalom kiépítésével, a folyamatos visszajelzéssel és a pozitív hatás gyakorlásával.

Építsen csapatot társadalmilag tudatos egyénekkel

Egy közösség tájékoztatásának céljai mindig egy vállalkozás munkatársainak közreműködésével indulnak ki. Dolgozzon olyan személyekkel, akik szeretnék látni mind a vállalkozás, mind a közösség növekedését. Szenvedélyes, társadalmilag tudatos munkatársaknak kell lenniük, akik megértik, hogy a közösség létrehozása kiváló módja annak, hogy egy vállalkozásának előremozduljon, fellendüljön.

Kutassa a közösség szükségleteit

Találja ki, hogy a közösség melyik részét szeretné kiszolgálni. Ha még nem döntött az okokról, akkor kezdje el megkérdezni munkatársait, ügyfeleit. Kérdezze meg a webhely látogatóit, hogy miért támogatják a vállalkozását vagy akár indítson egy szavazást a Facebookon, hogy megtudja az okokat. Bátran tegyen fel kérdéseket a különböző platformokon és közülük válasszon egyet, amely a legjobban megfelel a vállalkozásnak és az általa képviselt értékeknek. 

Ha jelenleg nincs arra ideje, hogy erőfeszítéseket tegyen, akkor dolgozzon együtt  egy másik vállalkozással vagy vegyen részt és maradjon aktív az iparági kapcsolódó közösségekben.

Határozzon meg a jótékonysági célokat

A jótékonysági stratégiája olyan erős legyen, mint a vállalkozás marketing terve. Találja ki, hogy mi az, amivel másoknak tud segíteni. Ha például szemüvegeket árusít, akkor tegye elérhetővé a szemvizsgálatot a gyermekeknek is és indítson programot a helyi iskolákban a látás fontosságának hangsúlyozásával, hogy ezzel is közelebb kerüljön a közösségi tájékoztatási célok eléréséhez.

Eredmények és a nyilvánosság megkeresése

Használja ugyanazt az eszközt, amellyel a jelenlegi (profitorientált) ügyfeleit is sikeressé és elégedetté teszi. De választhat különböző rendelkezésére álló marketingeszközöket, mint például a Facebook adományozási funkcióját, amely segítségével néhány kattintással pénzt küldhet a nonprofit szervezeteknek. 

Győződjön meg arról, hogy az emberek ismerik a jótékonysági tevékenységét. Legyenek elérhetők az adománygyűjtések, a versenyek, a különböző események a médiában és ösztönözze a résztvevőket, hogy ők is osszák meg, kihasználva a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, pl. a hashtag jeleket. Emelje ki eredményeit és folyamatosan támogassa a társadalmi tudatosság fontosságát. 

Fontos, hogy a vállalkozások jelen legyenek a közösségben még akkor is, ha azt csak virtuálisan teszik. Az itt leírt lépések megtételével segíthet cégének jó hírnevet szerezni és pozitív hatást gyakorolni egy közösségen belül.