Az együttműködés mítoszai

2019.01.14

Ha csak a sajtóban megjelent elsődleges hírekre hagyatkozunk, akkor könnyen arra a meggyőződésre juthatunk, hogy minden sikeres (induló) vállalkozás mögött egyetlen karizmatikus, kiemelkedő képességekkel rendelkező vezető áll, mint például Mark Zuckerberg a Facebook mögött vagy például Jeff Bezos az Amazon mögött. A valóságban ugyanakkor ezek a vállalatok sok szakember együttműködéséről szólnak, akik megteremtik és működtetik az üzletet, még ha az eredeti ötlet valószínűleg tényleg egyetlen innovatív vállalkozótól származott is.

Minden egyes feltörekvő vállalkozó számára alapvető kell legyen, hogy együtt tudjon működni azokkal, akik olyan kiegészítő ismeretekkel, tudással rendelkeznek, amelyek az üzleti életben szükséges számos döntéshozatali folyamatban - beleértve a marketinget, a pénzügyeket, az operatív műveleteket, informatikai támogatást... - elengedhetetlenek. A szükséges ismeretek és az egyetlen ember kapacitását meghaladó munkaterhelés miatt egyetlen vállalkozó általában kevés a megvalósításhoz.

Számos mítosz kering az együttműködés kapcsán, amelyek alkalmasak arra, hogy néhányakban bizonytalanságot, kétséget ébresszenek és egyúttal meggyőzzenek arról, hogy az bizony mennyire nem hatékony. Néhányat közülük bemutatunk, amelyekkel mi is rendszeresen szembetalálkozunk.

1. Az együttműködés konszenzust, kompromisszumot jelent. Általános feltételezés, hogy a konszenzus, a kompromisszum veszteséghez vagy legalábbis szerényebb eredményhez vezet. 

A valóságban azonban a különböző szakértelemmel rendelkező csapattagokkal való együttműködés több lehetőséget kínál a legjobb döntés meghozatalára és a legjobb eredmény elérésére.

2. Az együttműködés megkönnyítéséhez nyílt terű irodákra van szükség. A nyitott terű irodákban több alkalmazott fér el kevesebb helyen és ugyanazon irodában könnyedebben, gyorsabban megoszthatják a szükséges információt egymással, ami a hatékonyságot növeli. 

A zaj, a zavaró tényezők, az állandó megszakítások miatt azonban ez a közeg sokkal inkább csökkenti a termelékenységet és az együttműködést. A jobb együttműködést sokkal inkább egy strukturált csapatkörnyezetben, általában egy tárgyalóteremben végezzük, ahol egy csapatvezető irányítja a munkát, a folyamatot.

3. Az együttműködésen alapuló megoldások túl sok időt vesznek igénybe. A gyors döntések jobbak lehetnek, mint a döntés halogatása, későbbi meghozatala. 

Egy jól összetett, megfelelően irányított csapat gyorsan és hatékonyan készíthet terveket, döntéseket, amelyek kevesebb kárt okoznak, mint olykor egy elhamarkodott, kevésbé körüljárt gyors döntés.

4. A legjobb új ötletek vezetőktől származnak. 

Jó ötletek bizony mindenkitől eredhetnek. Minél többen kapnak lehetőséget arra, hogy elmondják gondolataikat, meglátásaikat, annál nagyobb az esély arra, hogy jobb eredmény szülessen. Gyakran egy alacsonyabb szintű, ügyfélközpontú munkatárs jobban megérti a piaci trendeket és tud versenyképes alternatívát javasolni.

5. Az együttműködés háttérbe szorítja az egyéni kvalitásokat. Azok, akik csapatban dolgoznak kevésbé tudnak kitűnni.

Valójában, ha valaki részt vesz egy együttműködési folyamatban, akkor lesz igazán látható, hogy ötleteivel, javaslataival, megközelítéseivel mennyire tud hozzájárulni a csapat sikereihez. Így inkább elmondható, hogy ebben a környezetben gyakran van lehetőség kiemelkedni.

6. A megfelelő eszközök használata és az együttműködés mintegy természetesen fog történni. 

A hasznos eszközök megkönnyítik az együttműködési folyamatot, de önmagukban még nem hozzák létre a hatékony eredményekhez szükséges kultúrát és bizalmat. Az együttműködési eszközök és platformok bevezetése valóban részei a megoldásnak, de ez semmiképpen nem maga a megoldás.

7. A csapat tagjai ösztönösen ismerik az együttműködést. 

Mindenki másként értelmezi az együttműködést, ezért minden szervezetnek világos iránymutatást kell adnia az együttműködés módjáról. Ennek magában kell foglalnia a szükséges hozzáállás tisztázását, a szükséges irányok felvázolását, pontos ismertetését.

Az együttműködési kultúra kiépítse komoly kihívást jelent, de ha egy innovatív fenntartható üzletet szeretnénk létrehozni a jövőben, érdemes az együttműködést választani.